Éltanulók közé kerültünk

A magyar lakossági áram- és gázárak Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak – és ezt most már a lakosság is könnyebben kifizeti, mint a legtöbb európai országban. Az Eurostat friss lakossági energiaár-statisztikája alapján azonban nem csak Magyarország teljesít jobban: a fizetésekhez viszonyított lakossági áramárlistán – vagyis a lakosság teherbíró képességét jelképező rangsorban – Magyarország pozíciója fél év alatt a legnagyobb mértékben, hat helyezéssel javult. Hollandia kivételével az EU tagállamai, valamint Norvégia, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Albánia, 32 tag rangsorában a magyar lakosság 2012. második fél évében a 10. legrosszabb (22. legjobb) helyzetűnek számított. A rezsicsökkentés után viszont helyezésünk mindkét szempontból már csak a 16., vagyis e tekintetben pont középen állunk. Hasonló változást mutat Belgium, amelynek fogyasztói a 20. legjobb helyzetből a 14.-be kerültek. Luxemburg négy helyet javított amúgy sem túl sanyarú helyzetű lakosságának áramrezsiterhein. A 32 vizsgált állam közül 17 javított 2012. második félévi helyezésén, öté nem változott. Románia fél év alatt három helyet rontott, most a 15. legkedvezőbbnek számít, és most Belgium és Magyarország között áll. A görögök hat hellyel estek vissza, bár 10. legjobb helyezésük révén még mindig könnyebben fizetnek az áramért, mint mi.

A Hollandiával és Izlanddal idén 34 tagúvá bővült, euróban kifejezett áramárlista szerint most a macedónoknak a legjobb – díjuk mintegy kétharmada a magyarnak –; ott a fizetésekhez képest sem állnak rosszul. Magyarország sorrendben Bulgária, Románia és a balti államok után a 8. legolcsóbb áram címére érdemesült. A legnagyobb csökkenést az amúgy igen drága és a fizetésekhez képesti rangsorban is cudarul álló Portugália érte el. Itt fél év alatt 16, egy év alatt 24 százalékkal esett a tarifa. Árcsökkentés terén Szlovénia, Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság és Ciprus is előttünk áll. Magyarország a listán két helyezést javító nyolctagú csoport része.

A 25 tagú, kizárólag EU-tagállamok 2013. első félévi adatait tartalmazó gázlistáról Finnország, Ciprus és Málta hiányzik. A fizetésekhez képest a legtöbbet, 11 helyezést az adatot először 2012. második fél évben közlő Görögország javított, amely a legrosszabb, 25. helyről a 14.-re került. Az élboly alsó tartományában évek óta idegesen ugráló Olaszország most 7 helyet javított, így az unióban az olasz pénztárca számára a 11. legmegfizethetőbb a gáz. A pozícióváltozási listán harmadik helyezett Magyarország, amely négy osztályzattal az eleve nem túl rossz 10. helyről a 6.-ra javított. Vagyis ma már Magyarországon az egyik legkönnyebb a gázt kifizetni. Gáz tekintetében a vizsgált 25 tagállam közül 13 rontott pozícióján: az eleve rossz helyzetű Csehország hármat –vagyis szinte ott a legmegterhelőbb a rezsi. A középmezőnyhöz tartozó Németország négyet rontott, a nála valamivel kedvezőtlenebb és most öt hellyel visszaeső Lengyelországban pedig ma már igen komoly nehézségeket jelent a lakosságnak a gázszámla.

Az euróban mért lakossági gázárak tekintetében – a Bosznia-Hercegovinával 26 tagúvá bővült listán – Románia áll az olcsósági lista élén. Utána rögtön Magyarország következik. A legdrágább Svédországban, ahol a lakosság a mi tarifánk majdnem négyszeresét fizeti. A pozíciójavítási sorrendet 11-gyel megint csak Görögország vezeti, vagyis a görögök terhei nem a fizetések emelése, hanem az ottani gázdíj 40 százalékos metszése miatt enyhülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.