Szilveszteri kasszapánik

Érdemes lesz gyógyszerből és benzinből is alaposan feltankolni a karácsonyi szezonban, és szilveszter elé időzíteni a nagybevásárlást: jelen jogi helyzet szerint ugyanis január elsején a nagy kereskedőláncok egy része, de a benzinkutak és a gyógyszertárak zöme meghatározatlan időre le kell hogy húzza a rolót – már ha jogkövetőek akarnak lenni.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis onnantól nem lehet használni azokat a PC-s kasszákat, amelyek nem kapcsolódnak az adóhatóság rendszeréhez. Azokat a cégeket, amelyek megszegik az előírást, egymilliós bírsággal vagy hatvannapos üzletbezárással is sújthatják. A határidő teljesítése azonban lehetetlennek tűnik: a forgalmazók nem tudják vállalni az év végi kiszállítást. Szabó Ervin, a pénztárforgalmazással foglalkozó Laurel Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja: akik az utóbbi hónapokban megrendelték a PC-s kasszájukat, azoknál még megoldható az év végéig az átállás.

Akik most rendelnek, már biztosan kicsúsznak, hiszen csak az adóügyi ellenőrző egység legyártása több hét. A jelenleg a piacon kapható online PC-s kasszatípus mindegyike „általános” élelmiszer-kiskereskedelemre alkalmas kassza – tette hozzá Szabó Ervin. A nagy kereskedelmi cégek, benzinkutak, gyógyszerhálózatok zöme ugyanakkor saját, speciális kasszarendszerrel rendelkezik, amit engedélyeztetni kell a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal (MKEH), és csak utána állítható csatasorba.

Néhány hét alatt kasszák ezreit kellene átállítani
Néhány hét alatt kasszák ezreit kellene átállítani

Az engedélyezés azonban egyelőre akadozik. Az MKEH-nál elmondták: jelenleg 80 számítógép-alapú engedélykérelem közel fele ilyen speciális, testre szabott vállalati rendszer. Azonban a kérelmek zöme még papírformában rostokol a hivatalban. Az MKEH előbb ezt a papíralapú előzetes kérelmet hagyja jóvá (általában három hét alatt), majd bekéri a pénztárgép prototípusát, ezt bevizsgálják, és ha minden rendben van, megadja az engedélyt. Ez után kezdődhet meg a kasszák gyártása – vagy a nagyobb cégeknél a rendszerek kiépítése.

A hivatal szerint a folyamatban lévő ügyek egy részében január elsejéig ki tudják adni az engedélyeket. A többi esetben a forgalmazók közlésük szerint csak 1-2 héten belül tudnak kasszaprototípusokat felmutatni. Az MKEH-nál hangsúlyozták: a kérelmeket gyorsított eljárásban munkaidőn túl vagy pihenőnapokon is elbírálják. A gyors hivatali ügyintézés ígérete ugyanakkor eddig nem igazán nyugtatta meg a kereskedőket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az engedélyeztetések miatt a nagy láncoknál annak ellenére átcsúszhat az online összeköttetés megteremtése a jövő év elejére, hogy ők már jóval korábban megkezdték a felkészülést. – Áruházláncunk mindent megtesz azért, hogy január elsejére átálljunk az új rendszerre – mondták el az Auchannál. Az új adóügyi ellenőrző alegységeket és a szükségszerű kasszaszoftver-módosítást is hónapokkal ezelőtt megrendelték. Ugyanakkor az engedély megszerzése után is időigényes az átállítás: 19 áruházban több mint ezer kasszát kell átprogramoznia a cégnek. Komoróczi István, a COOP szóvivője hangsúlyozza: a december 31-i dátum nehezen teljesíthetőnek tűnik számukra. A lánc 3400 üzletének nagyjából a felében van PC-alapú kasszára szükség.

Az üzletek rövidesen véglegesítik rendeléseiket, azonban a forgalmazók a szűkös gyári kapacitásra hivatkozva csak hónapokkal később tudják telepíteni a gépeiket. A hírek szerint a kereskedők megpróbáltak halasztást elérni, ám Pankucsi Zoltán NGM-államtitkár csütörtöki, az érintetteknek küldött körlevelében arról tájékoztatta őket: náluk nincs haladék.

A nagyokat nem kímélik

A kasszaátállítási jogszabályokban korábban a kisebb üzleteknek írtak elő rövidebb határidőt arra, hogy online kasszákra cseréljék korábbi gépeiket – a nagyoknál, ahol a csalás azért nem jellemző, eredetileg is a 2014-es vonalat húzták meg. A problémák ezért a kisebb gépek esetén jelentkeztek korábban, itt az idén májusi határidő jogilag maradt, de lett türelmi idő a büntetésre, majd pedig mindenkit felmentettek azzal: ha kér egy kódot a hatóságtól, és megrendeli a gépet (annak ellenére, hogy azt nem szereli be), akkor nem büntetik.

Így a kisebb boltokban nem lehet probléma januártól kezdve sem. (Némi zavar azért adódik: nem egy olyan kiskereskedőről hallani, aki mára teljesen elveszítette a fonalat. Van olyan vendéglő, ahol a tulajdonos már nem meri a hagyományos kasszáját használni, így minden vendégnek külön áfás számlát ad, amihez elkéri a vendég nevét, lakcímét, mivel úgy véli, hogy december elseje óta nem használhatja a régi gépét.) A nagyoknál és egyes speciális kereskedelmi egységeknél – ahol kötelező a PC-s kassza – azonban a határidő 2014. január elseje volt.

Ők más szabályok miatt nem is tudják kiskasszásra cserélni a gépeiket, ahogyan nem is adhatnak minden vevőnek áfás számlát: a PC-t – januártól az online alapút – kötelező használniuk. Azaz: a kereskedők döntő többsége nem tud átállni időre. Becslések szerint nagyjából 180 ezer kassza működik az országban, amelyből 40-50 ezer a PC-s nagyáruházi gépek száma. A NAV tájékoztatása szerint eddig az új online kasszák megrendeléséhez 205 ezer regisztrációs kódot kértek (a többlet adódhat többszöri kódkérelemből is). Azt nem tudni (bár a forgalmazóknak jelenteni kellett hétfőn, de az adatok feldolgozása tart), hány gépet rendeltek meg. Az adóhatóság egyelőre annyit közölt: 2146 gépet kötöttek eddig hálózatra, illetve a NAV rendszerén keresztül 2700-at rendeltek meg. (Ez utóbbi lehetőség csak néhány hete él.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.