Januártól nem lesz benzin?

Január 1-jétől valószínűleg nem nyitnak ki a benzinkutak – hallhatják az autósok.

A jelenlegi körülmények között január 1-jétől egyetlen hazai töltőállomás sem értékesíthet üzemanyagot a szabályok áthágása nélkül – fogalmazza meg ugyanezt kissé finomabban Wilde György, a nagy hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára.

Az ismeretlen összetételű adalékot Százhalombattán kevernék a benzinbe
Gasoline drips off a nozzle during refueling at a gas station in Altadena, California March 24, 2012. China has hiked retail gasoline prices twice in six weeks to a quarter more than those in the United States, a move that's suddenly made Beijing's metro an attractive option for 27 year-old accountant Liu Jia who would normally prefer his Honda Accord. Half way across the globe in the United States, the world's top oil-consumer, the pain of high gasoline prices is being felt more keenly. Picture taken March 24, 2012. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: ENERGY BUSINESS)

A jelenleg érvényes szabályok szerint január 1-jétől a többi kereskedelmi egységhez hasonlóan a töltőállomásokon is olyan számlázási rendszert kell bevezetni, amely élő internetes kapcsolatot biztosít az adóhatósággal. A benzinkutaknál a jóval bonyolultabb – például kútoszlophoz kötött – számlázási rendszer felváltására egyedi megoldás szükséges, lánconként külön-külön.

Egyes iparági szereplők fő baja az, hogy az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mindmáig csak tervezet formában közölte a szükséges beállításokat. Szakembereik most megkezdték a programok átkódolását, bár fennáll az elvi veszélye annak, hogy a közlönyben végül ettől eltérő feltételeket hirdetnek ki. Ám a kész rendszereket még engedélyeztetni kell. Jelenleg az a cél, hogy az engedélyek december végéig megszülessenek. Ekkor megrendelik a szükséges berendezéseket, viszont a kiépítés, tesztelés, biztonságos beállítás egyértelműen áthúzódik 2014-re – vélik.

Így a januári határidő betarthatatlan, elhalasztását kérik. Nem szeretnék a végrehajtást megkerülni, de meggyőződésük, hogy az élő internetkapcsolat az eddig is alaposan ellenőrzött üzemanyagszakma esetében nem eredményez áfa-többletbevételeket. Arról, hogy mi lesz, ha egy-egy kisebb kút januártól mégis kinyit (kockáztatva a tetemes bírságot és az üzletbezárást), nem kívántak nyilatkozni, mondván, ez az iparág belső problémája lesz.

Más iparági szereplők az alapproblémát nem cáfolva lapunknak általánosságokban úgy vélték, elképzelhető lehet áthidaló megoldásként, ha az adóhatóság az első fél évben szemet huny az online kapcsolat hiánya felett, feltéve, ha akkor már a rendszereket a kútcégek megrendelték. Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója megkeresésünkre annyit kívánt leszögezni: a Mol kulcsfontosságúnak tartja az ellátás biztonságát, vagyis hogy a hazai fogyasztók hozzájuthassanak az üzemanyaghoz, így több megoldáson gondolkozik.

A jelenleg ismert szabályok alapján január elsejével egy magyarországi üzemanyagtöltő állomás sem működhet legálisan – szögezte le megkeresésünkre Wilde György. Megoldást arra kell találni, hogy a benzinkutak teljességgel szabályosan működhessenek, így semmiféle ideiglenes, áthidaló elképzelést nem vizsgálnak – tette hozzá.

Arról, hogy pontosan mi az iparág problémája, illetve a jelenlegi állapotnak mi lehet a következménye – magyarul lehet-e benzint vásárolni január 1-jétől –, nem kívánt nyilatkozni. A MÁSZ az elmúlt hónapok során folyamatosan jelezte a problémát az illetékes tárcának, ám eddig nem történt előrelépés. Így ma már egyértelműen azt kérik, hogy az online számlázási rendszer bevezetését esetükben halasszák el jövő év július 1-jéig. Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre az NGM nem reagált, de tegnap az iparág szereplőit a tárca állítólag arról tájékoztatta, hogy nem lesz halasztás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.