Kötelező a felülvizsgálat

Ez év végéig minden, a lakossági felhasználói körbe tartozó gázfelhasználónak kötelessége bejelentenie szolgáltatójánál, ha 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkészüléket, vezetéket és egyéb berendezést használ – emlékeztetett e kötelezettségre Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Kivételt jelent, ha tíz éven belül volt már műszaki-biztonsági felülvizsgálat. A lakónak immár ezért nem kell fizetnie: a költségeket a helyi gázszolgáltató állja. A bejelentés elmaradásával nem jár automatikus büntetés, de a balesetek elkerülése végett fontos a felülvizsgálat. A felfedezett hibákat a szolgáltatónak jövő év szeptember 30-ig kell kijavítania. Kérdéseinkre elmondták: a javítás költségeit továbbra is a tulajdonosnak kell állnia. E terhek enyhítésére a kormány pontosabban nem körvonalazott pénzügyi alapot létesít.

Arról, hogy egy gázberendezést mikor helyeztek üzembe, alapvetően a lakónak kell tudnia. A készülékeken elvileg megtalálható az utolsó felülvizsgálat időpontja. Ha valaki nem biztos a dolgában, jobb, ha igényli a felülvizsgálatot. A munkák korrekt elvégzését egy kormányzati szerv ellenőrzi majd. A kötelező felülvizsgálat díját a nem lakossági felhasználóknak továbbra is maguknak kell állniuk.

A gazdagok örülnek

A rezsicsökkentésen elért országos megtakarítások 30 százaléka a módosabb, legtöbbet fogyasztó 10 százalékhoz jut – közli a GKI Gazdaságkutató. Hozzáteszik: az első háromnegyed évben így elért, körülbelül 140 milliárdos összesített kiadáscsökkenést szinte teljes egészében kioltja a pénzügyi szolgáltatások áremelkedése, vagy épp az élelmiszerek, szeszes italok, dohánytermékek drágulása. Míg a rezsicsökkentés előnyeit kevésbé tudja kihasználni a legszegényebb réteg, addig a drágulások elsősorban őket sújtják. A családok költségei az első háromnegyed évben közel 20 százalékkal nőttek – állítja a GKI. Németh Szilárd fideszes közölte: „megvédik a rezsicsökkentést a hazug, bukott baloldaltól”.

 

Ingyenes az ellenőrzés
Ingyenes az ellenőrzés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.