Olcsó áram átminősítéssel

Évente több milliárd forintos kárt okoz a nem lakossági áramfelhasználóknak (kis- és közepes vállalkozások, intézmények), hogy nem tudják: kérhetik átminősítésüket kisfeszültségűből kisközépfeszültségű fogyasztóvá, figyelmeztettek nemrégiben nevüket a nyilvánosság előtt nem vállaló energetikai szakértők.

Ez a több tízezres fogyasztói kör pusztán az átminősítésnek köszönhetően mintegy 15 százalékkal mérsékelhetné az áramszámláját – vélik. Vannak ugyanis méretük miatt már az egyetemes szolgáltatási tarifára nem jogosult áramfogyasztók, melyek kisfeszültségűnek minősülő mérője csupán néhány méterre van a középfeszültséget kisfeszültséggé alakító transzformátortól. Pusztán emiatt jogosultak lennének a kisfeszültségűnél alacsonyabb tarifára.

Az érintett fogyasztók között alighanem sok a kisvállalkozás és az önkormányzat. Így vélekedésük szerint az összes nem lakossági fogyasztó érdeke lenne, hogy tudakozódjon szolgáltatójánál. Első körben a szolgáltató sokszor visszautasítja a kérvényt, ám szakértők segítségével sok esetben sikerrel kérhető az átminősítés.

Az áramos világban csak „köf-kif” néven emlegetett speciális díjszabásra az adja meg a technikai lehetőséget, hogy a transzformátor közelsége miatt ezen felhasználók ellátása jóval olcsóbb. A szolgáltatók dolga lenne beazonosítani ezeket a fogyasztókat, egy 2008 elejétől élő szabály szerint. Ám a szakértők szerint a szolgáltatók nem tüsténkednek feltárni a potenciális ügyfeleket, mivel így bevételtől esnek el. Nem segítik a tisztánlátást a műszaki nyilvántartások hiányosságai sem.

Ráadásul a fogyasztónak visszamenőleg is visszajár a különbözet, a korabeli, 2008-as szabályok értelmében az áramszolgáltató köteles 2008. január 1-jéig, de legfeljebb egy évig visszamenőleg megtéríteni a túlfizetést az érintett fogyasztó számára. Később ez az idő két évre módosult, de egyes értelmezések szerint a polgári törvénykönyv alapján a jogosult fogyasztó akár öt évre visszamenőleg is követelhetné az általa túlfizetett összeget. Ha tud a lehetőségről.

Kilencmilliárd forint többletbevételhez jutottak az cégek 2008 óta –mondják a szakértők. 2008 óta csökkent a „köf-kif” tarifaváltások száma –tájékoztatta lapunkat megkeresésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária szóvivője. Ez a szám ellátási területükön idén csak néhány százra tehető, ennek mintegy harmada jogos. Minden átsorolási kérelmet egyedileg vizsgálnak meg, mégpedig az utóbbi években nagyon jól pontosított szabályozásnak megfelelően.

A tarifaátállás egyébként nem mindig jelent kedvezőbb díjtételt az érintett fogyasztó számára, ezért nem is akar mindenki ezzel a lehetőséggel élni. – A szabályok pontatlansága miatt gondot okozott a jogosultság beazonosítása – közölte Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője. Több ezer ügyfelet tájékoztattak a lehetőségről, de egyoldalúan nem módosíthatnak szerződést – szögezte le. – A panaszokat egyedileg vizsgálják – mondta.

Ha a nyilvántartás szerint a „köfkif” átállás feltételei teljesülnek, az EDF Démász automatikusan elvégzi az átsorolást – közölte lapunkkal a dél-magyarországi áramtársaság. Ha valamely ügyfél jelzi igényét, helyszíni felülvizsgálat után döntenek a jogosultságról. Területükön az elmúlt két év során 400-500 esetben került ilyenre sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.