Kereskedők tízezrei válnak jóhiszemű jogsértővé és büntethetővé

2,4 milliárd forint – ekkora kárt okoz a kiskereskedőknek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal azzal, hogy visszavonta az online kasszapiac legnagyobb szereplőjének a több hónappal ezelőtt kiadott jogerős forgalmazási engedélyét. Az Alt Cash Kft. Sam4S 80 ezer gépre között szerződést.

Információink szerint az Alt Cash Kft. Sam4S NR–270 típusú gépéből eddig 80 ezer leszállítására kötött szerződést a pénztárgépcserére kötelezett kereskedőkkel, jóval többre, mint versenytársai. A rendelések több tízezer kiskereskedőtől érkeztek. Ők harmincezer forint előleget fizettek az általuk engedélyezettnek hitt gépek darabjáért. Arra azonban nem számíthattak, hogy a hivatal előbb megtiltja a jogerős forgalmazási engedéllyel rendelkező gép forgalomba hozatalát, majd vissza is vonja a saját maga által kiadott jogerős engedélyt. Ha pedig ez a helyzet nem változik, az könnyen azt jelentheti, hogy a kereskedők egyszerűen elbukják az előlegre befizetett pénzüket.

Az engedély visszavonásával egy lengyel gyártó kerül helyzetbe
Az engedély visszavonásával egy lengyel gyártó kerül helyzetbe

Mindez október közepén-végén történik, azután, hogy a cégeknek szeptember végéig kellett megrendelniük a kasszáikat, október elejétől pedig már bírságolt is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha valakinek még nem volt érvényes megrendelése engedélyezett gépre. És bár több százezres, milliós bírságokról is szárnyra kaptak már információk, ennek ellenére a NAV lapzártánkig nem tudott válaszolni arra, mindeddig hány esetben talált hiányosságot az ellenőrzések során, mennyiszer és mekkora összegben büntetett. Kérdés, hogy megbüntetik-e majd azt a több tízezer kiskereskedőt is, aki az Alt-Cashtől rendelt gépet, de a hivatal lépésének betudhatóan immár potenciális jogsértővé vált.

Tekintettel arra, hogy a kiskasszapiacon eddig is piacvezető cég az online kasszák esetében is a teljes piac körülbelül harmadától-felétől kapott megrendelést, a NAV ellenőreinek nem lenne nehéz dolguk, ha büntetni akarnának – lényegében minden második-harmadik kereskedő az Alt-Cash ügyfele. Így aztán a revizorok jó találati aránnyal futhatnak bele büntethető, de jogkövetően eljáró kisvállalkozókba. Az ügy további abszurd fordulata, hogy a koreai – egykor Samsung márkájú – gépet forgalmazó cég tulajdonosai korábban vállalták, hogy november 30-ig tízezer pénztárgépet értékesítenek legfeljebb nettó százezer forintért. Ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium 200 ezer euró támogatást adott nekik.

Vajon hogyan történhetett meg, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal váratlanul visszavonta a már jogerős forgalmazási engedélyét? Az MKEH-nél megkeresésünkre csak a közleményüket idézték: „A pénztárgép a 3/2013. (II.15) NGM rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felel meg.” Ezzel azonban lényegében elismerték, hogy korábban szabálytalanul adták ki a 15 nap alatt jogerőre emelkedő engedélyt. Mindezt azzal próbálták helyrehozni, hogy hiánypótlásra kötelezték a forgalmazót, majd megtiltották a forgalomba hozatalt.

Arra egyelőre nincsenek válaszok, hogy ezzel a kaotikus eljárással mekkora kárt okoztak a kereskedőknek, ki fogja ezt megtéríteni nekik, ha nem kapják vissza az előleget, illetve mi lesz az állami támogatás sorsa? Azt sem tudni, ki vállalja a felelősséget azért, hogy tovább csúszik a pénztárgépátállás, s ezzel sok milliárdot veszít a 2014-es költségvetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.