Pénztárgépcsere: Megvan az első PC-s

Szinte napra pontosan egy évvel az után, hogy Matolcsy György bejelentette: minden pénztárgépet rá kell kötni az adóhatóság (NAV) szerverére, megkapta a forgalmazási engedélyt az első PC-alapú kassza – ilyeneket használnak a nagyobb hipermarketek, áruházak és a nemzeti dohányboltok.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy tartható lenne az átállásra megszabott december végi határidő – vélik szakértőink –, mert a harmincezer PC-kassza hadrendbe állítása, az ehhez kapcsolódó fejlesztői munka több időt vehet igénybe, mint a kiskasszáknál. Vagyis akár féléves csúszást is szenvedhet a folyamat. Okulva a korábbi tapasztalatokból, információnk szerint, a kormány ismét a határidő módosításában gondolkodik. Noha a kereskedelemből befolyó áfabevétel 65-70 százaléka a PC-s pénztárgépeken megy keresztül, a bevételnövekedést elsősorban a kiskereskedők gépeinek bekötésétől várja a kabinet, ugyanis a nagyobb kereskedelmi láncok esetében nem (annyira) elterjedt az adóelkerülés.

A most engedélyezett NCR gyártmányú gép a Laurel kasszaszoftverét használja – igaz, az engedélyes gépek listáján még nem szerepelt, a fejlesztő cég azonban nyilvánosságra hozta az engedélyezési határozatot. Ez országszerte mintegy 2300 egységben, üzletláncokban és nagyobb kereskedésekben működik. A megoldás azonban univerzális, tehát más pénztárgépes alkalmazásoknál is használható, a cég negyven engedélyezési eljárásban vesz részt – közölte Bessenyei István, a Laurel ügyvezetője.

Elmondta azt is, hogy a PC-s pénztárgépek sokkal bonyolultabbak, mint a kiskasszák, hardverből, szoftverből, kijelzőből, nyomtatóból és az online kommunikációt lehetővé tévő adóügyi ellenőrző egységből (AEE) állnak (utóbbi a Bbox fejlesztése). Ráadásul a szoftvert egyedileg integrálják az üzletláncok belső számlázó- és készletnyilvántartó rendszerével. Ez utóbbira az engedélyezés után kerülhet sor, jelenleg a Laurel több munkatársa tartózkodik külföldön, hogy elvégezzék ezt a munkát.

A Laurel megoldása lehetővé teszi, hogy a több gépet vásároló kereskedő megválassza, melyik távközlési cég révén kommunikáljon a gép. (A kormány vizsgálja az adatkapcsolatot biztosító szolgáltatás hatósági árassá tételét – derült ki tegnap a szaktárca írásbeli kérdésre adott válaszából.) Problémát jelent még, hogy az Agip, a Mol, az OMV és a Shell kutak nagy részén használt két adóalanyos kasszák (más cég adja el az üzemanyagot és üzemelteti a shopot) fejlesztése megtorpant, mert lehetetlen a hatályos rendeletnek megfelelő gépet fejleszteni. Ez ügyben a szakma NAV- vagy szakminisztériumi állásfoglalásra, esetleg rendeletmódosításra vár. (V. G. G.)

Szlovák kassza is van

Az A014-es számon engedélyezett szlovák gyártmányú Euro–150TE Flexy típusú pénztárgépet is forgalomba lehet hozni – tudatta lapunkkal a forgalmazó ECR-Trade Pénztárgép K . annak kapcsán, hogy csütörtöki cikkünkben azt írtuk: csak egy lengyel gyártó termékei érhetők el azt követően, hogy a hivatal öt gép esetében nem engedélyezte a forgalomba hozatalt. Két hete 42 Euro–150TE Flexy típusú pénztárgép megszemélyesítve, éles üzemben működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.