Pénzre válthatja a kormány az Erzsébet-utalványt

Több, egymástól független piaci forrásból is úgy tudjuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Erzsébet-utalvány átalakításának lehetőségét vizsgálja.

A hírek szerint a szaktárca rövidesen eljuttatja az erről szóló előterjesztését a kormánynak, a kabinet pedig már jövő szerdai ülésen foglalkozhat a kérdéssel, és akár már dönthet is az ügyben. Forrásaink szerint az NGM arra kapott felkérést, vizsgálja meg: hogyan lehetne a jelenleg Erzsébet-utalványként adott természetbeni juttatást vagy annak egy részét készpénzben, azaz a fizetésbe beépítve folyósítani a közszféra dolgozóinak. Az is felmerült, az Erzsébet-utalvány rendszerét úgy gyúrják át, hogy abból a vendéglátás is nagyobb arányban részesüljön.

Jelenleg ugyanis az utalványok százmilliárd forintos forgalma a nagy kereskedelmi láncoknál (Auchan, CBA, Coop, Spar, Tesco) csapódik le. Forrásaink nem tudnak arról, hogy a nemzetgazdasági tárcánál készülő előterjesztés kapcsolatban lenne a cafeteria-rendszer átalakítása miatt tavaly elindított uniós kötelezettségszegési eljárásokkal. Mint arról korábban beszámoltunk: az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárás második fázisában az Európai Bíróság elé vitte az Erzsébet-utalvány, illetve a szintén kedvezményes adózású Széchenyi Pihenőkártya ügyét.

Brüsszel szerint az Erzsébet-utalvány sérti a szolgáltatások szabad áramlásának uniós alapelvét.

Máig sem tudott ugyanis minden kiskereskedő megegyezni az utalvány elfogadásáról a kibocsátó állami Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, így a német diszkontláncok, a Lidl és az Aldi nem tudnak elfogadni Erzsébet-utalványt. Az uniós eljárásról szólva a kormányzat képviselői többször leszögezték: végigviszik a bírósági eljárást az unióval, nem engednek Brüsszelnek, mivel az utalvány a kormány szociális programjaként működő Erzsébet-program forrása.

A kormány Erzsébet-utalványokban fizet
A kormány Erzsébet-utalványokban fizet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.