Új tulajdonos a Videotonban

Az energetikai tervezést-kivitelezést végző Olajterv Csoport többségét birtokló, Pap Géza tulajdonában álló cég idén kisebbségi részt vásárolt a Videoton focicsapatot működtető Fehérvár FC Kft. tulajdonosában, a Futball-F Kft.-ben – derül ki a cégadatokból.

A Futball-F többsége a Futball Invest 2007 Kft.-é, amelyet 100 százalékban a Videoton FC tulajdonosaként ismert Garancsi István jegyez. Megkeresésünkre Pap Géza közölte, valóban kisebbségi részesedést vásárolt a futballcsapatot tulajdonló társaságban. A vételárat, illetve az ezzel járó pénzjuttatás mértékét nem kívánta megjelölni. A befektetést a Garancsi Istvánnal ápolt másfél évtizedes barátságával indokolta. Az üzletember tavaly vetette fel neki a beszállás lehetőségét, amire igent mondott.

Kérdésünkre, hogy miért nem szponzorként segíti a csapatot, úgy vélekedett, az szinte kidobott pénz, mivel az Olajtervnek vagy családi pálinkafőzdéjüknek, az Etyeki Czimeresnek nincs szüksége ilyen jellegű népszerűsítésre. A befektetés viszont hosszú távon fialhat.

Jelenleg nincs szponzori szerződése: korábban az Etyeki Czimeres hirdetése egy éven át volt látható a Videoton FC meccsein, az Olajterv-felirat pedig egyszer tűnt fel a húsvéti felcsúti futballtornán. Meglátása szerint jövőre a csapat már önfenntartó lehet, 4-5 éven belül pedig akár a 10-20 ezres közönség, illetve esetleges nemzetközi szereplések már több százmilliós hozamot is eredményezhetnek.

A csapat idei Európa ligás leszereplését – már kisebbségi tulajdonosként – Pap Géza tragédiaként élte meg. Mégis bízik abban, hogy – többek között a felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelésére alapozva – jönnek még szebb napok. Titkon azt is reméli, hogy a külföldi nemzetiségű játékosok száma csökkenhet. Szakmai kérdésekbe mégsem kíván beleszólni: kisebbségi tulajdonosként nem is lenne ehhez joga, ugyanakkor szívesen nyilvánít véleményt, amit meghallgatnak.

Ama kérdésünkre, hogy a Videoton mellett kiálló Orbán Viktor kormányfő, a csapatot szponzoráló Mol vezére, Hernádi Zsolt vagy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Mol-alelnök és MLSZ-elnök bátorította-e a befektetésre, Pap Géza határozott nemmel felel. Megfogalmazása szerint a kérdést sem érti, a befektetés kizárólag Garancsi Istvánnal ápolt régi barátságának köszönhető.

Kétségtelenül mindegyiküket ismeri, viszonya mindhármukkal a kölcsönös tisztelet és megbecsülés, ami emberi tulajdonságokon alapul minden közös gazdasági együttműködés nélkül – fogalmazott. Pap Géza magát sportbarátként jellemezte – mindhárom gyermeke volt valamilyen szintű vívóbajnok –, így magánszemélyként, illetve az Olajterv tulajdonosaként számos sportágat támogat. Más futballcégbe vagy más csapatba ugyanakkor befektetőként sosem kívánt beszállni. Felcsúton szintén nem tervez hasonlót – tette hozzá kérdésünkre.

Orbán Viktor és Pap Géza az Etyeki Czimeres Pálinkaház főzdéjében
Orbán Viktor és Pap Géza az Etyeki Czimeres Pálinkaház főzdéjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.