A magyar gázolaj a legdrágább

A régió országai közül továbbra is Magyarországon jutnak a legdrágábban gázolajhoz az autósok – számítható ki az autóklub friss ártáblázatából. Igaz, az augusztusi adatokhoz képest előnyünk minimálisra csökkent.

Most egy liter gázolajért nálunk 420 forintot kell fizetni, ami csak pár fillérrel haladja meg a szlovén és a szlovák átlagtarifát. Augusztusban e két ország tarifája még 10 forinttal alacsonyabb volt. Ma Ausztriában tankolva takaríthatunk meg ennyit. Jelenleg Szerbia és Horvátország körülbelül 20, Románia 40, Ukrajna pedig még mindig literenként 150 forinttal olcsóbb. A 399 forintos magyar benzinátlagár (a szerbekével együtt) a térség középmezőnyébe tartozik.

Szlovákia szokatlanul nagy, körülbelül 50 forintos különbséggel vezet. Szlovénia mintegy 40, Ausztria és Horvátország 10-15 forinttal drágább nálunk. Romániában mintegy 20, Ukrajnában körülbelül 100 forinttal olcsóbb a termék. Eközben az év első háromnegyedére már háromszázalékos gázolajforgalom-növekedést mért a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ). Ez 1127 millió liter normál gázolajat jelent, amihez 48 millió liter prémiumtermék adódott.

A nagy hazai olajcégek adatait összefogó szervezet ugyanakkor a benzinértékesítésben még mindig kétszázalékos visszaesést tapasztalt. Ez 859 millió liter 95-ösből, 4,7 millió liter 98-asból és 21 millió liter prémiumtermékekből áll össze. Utóbbiak közel tízszázalékos emelkedése 1,7 százalékra javítja az összes benzin forgalmának csökkenési adatát.

Üzemanyagárak a régióban

Üzemanyagokból összesen az első háromnegyed év során 2,06 milliárd liter fogyott, ami 0,9 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A MÁSZ-adatok alapján végzett számításaink szerint a harmadik negyedévben fogyott 314 millió liter benzin 0,3 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év harmadik negyedéhez képest. A 434 millió liter gázolaj pedig majdnem hat százalékkal több, mint a 2012. harmadik negyedévi adat. Igaz, hasonlóan kiugró eredményt mutatott már ez év második negyedéve is. Az üzemanyag-eladások 2009 óta csökkennek, még a 2013. első félévi adatok is enyhe visszaesést mutattak 2012-höz képest. Wilde György főtitkár véleménye szerint remélhetően „megtörik az átok”.

A forgalmazóknak nagy örömre azonban egyelőre nincsen különösebb okuk, hiszen 2009 első kilenc hónapjában még 2,45 milliárd liter üzemanyag fogyott a tagvállalatok kútjainál, míg a mostani szint ennél 20 százalékkal alacsonyabb. A héten egyébként a benzin négy, a gázolaj két forinttal lett olcsóbb. Utóbbi átlagára még mindig viszonylag magas tartományban jár. Ám a benzin – az autóklub számításai szerint 400 forint alatti, lapunk kimutatásai alapján pár forinttal még 400 forint feletti – átlagára adataink szerint 2012. január 2. óta ennél csak magasabb volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.