Jó drágán lesz az MFB-é a stratégiai gáz

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az állami Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) jelölte ki a Szőreg–1 jelű, Algyőn található 1,2 milliárd köbméter befogadóképességű stratégiai földgáztároló többségének megvásárlására. Értesülésünk szerint a 72 százalékos részvénycsomag teljes vételára mintegy 140 milliárd forint. Arányaiban ez magasabb, mint amennyibe az E.ON üzlet került.

A Népszabadság értesülése szerint Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az állami Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) jelölte ki a Szőreg–1 jelű, Algyőn található stratégiai földgáztároló többségének megvásárlására. Az 1,2 milliárd köbméter befogadóképességű föld alatti egység üzemeltetője, az MMBF Zrt. 72 százalékban a Molé, 28 százalékot az összes hazai energiacég tulajdonában lévő, de jelentős állami befolyású Magyar Szénhidrogén-Készletező Szövetség (MSZKSZ) jegyez. 

A stratégiai földgáztárolás szükségességét a Gyurcsány-kormány fogalmazta meg. A kialakításra a Mol kapott jogot. A bejelentések szerint 150 milliárd forintba kerülő létesítményt –amelyhez egy 700 millió köbméteres hagyományos kereskedelmi tároló is kapcsolódik – 2010-ben adták át. A tároló az MMBF, a stratégiai gázkészlet az MSZKSZ tulajdona.

A hírek szerint a Mol már egy ideje vevőt keresett az egységre. Végül idén márciusban Németh Lászlóné és az MSZKSZ szándéknyilatkozatot írt alá a Mollal a vásárlásra. A miniszter az MMBF 51 százalékának megvásárlására az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) jelölte ki, az MSZKSZ pedig a maga 28 százaléka mellé további 21 százalékra jelentkezett be. A nyilatkozatba foglalt 90 nap elteltével nem történt semmi, de az MSZKSZ a múlt hétre közgyűlést hirdetett az adásvétel jóváhagyására.

A lapunk által korábban ismertetett előterjesztés rögzítette, hogy szeptember 11-én a felek megállapodtak, és az adásvétel napját szeptember 30-ban jelölték meg. Közben az előkészítést végző jogászok versenyaggályokat találtak abban, ha az MNV venné meg az MMBF többségét. Az, hogy a miniszter kit jelölt ki az MNV helyett az MMBF többségének megvásárlására, és mennyi lenne a vételár, az előterjesztésből nem derül ki, és ezeket az adatokat a szaktárca sem árulta el lapunknak. Emiatt a közgyűlés előtt a szintén MSZKSZ-tulajdonos E.ON kifogással élt, mondván, nem tudnak dönteni az alapvető adatok ismerete nélkül.

Erre válaszul az MSZKSZ rögzítette: titoktartási nyilatkozat ellenében a tagokat tájékoztatják. Ellenérvként épp azt hozták fel, hogy – mint az lapunkban meg is történt – az adatok még az adásvétel előtt kiszivároghatnak. Egyszersmind biztosítottak afelől, hogy a vételárat az MSZKSZ képes lesz kifizetni, sőt ehhez még az immár csak a nem lakossági fogyasztókra terhelt, köbméterenként kétforintos készletezési díj emelésére sem lesz szükség.

Bártfai Béla, az MSZKSZ vezérigazgatója megkeresésünkre közölte: a szeptember 27-i közgyűlés egyhangúlag támogatta az előterjesztést, részletes elemzést követően hamarosan megkötik a szerződést.Más kérdéseinkre nem válaszolt, arra sem, hogy az előterjesztés által beígért szeptember 30-i időpontban miért nem történt ismét semmi, illetve mikorra tervezik az aláírást. (Noha az MSZKSZ alapszabályának alapelvei között az első helyen a nyilvánosság áll, Bártfai Bélától az utóbbi időben csak írásban állmódunkban kérdezni. Korábbi közlése szerint, ha kérdéseinkre nincs válasz a honlapjukon, akkor szóban sem tud tájékoztatni.)

Értesülésünk szerint a 72 százalékos részvénycsomag teljes vételára mintegy 140 milliárd forint. Arányaiban ez az ár magasabb, mint az E.ON 4,4 milliárd köbméteres tárolórendszeréért és a központi gáznagykereskedőért az MNV-tulajdonú MVM által a napokban kifizetett 281 milliárd forint. Ráadásul szakértők és ellenzéki politikusok ez utóbbi vételárat is sokallják. Az MMBF-vételár nem biztos, hogy egyenlő arányban oszlik meg az MFB és az MSZKSZ között, mert a többségi tulajdon értékesebb a kisebbséginél. Ebből következően az állami MFB-re szinte biztosan százmilliárd forintnál nagyobb teher hárul az ügylet miatt. Az MFB sokszor kerül szóba szükségmegoldásként, amikor valami miatt a központi állami vagyonkezelő MNV vagy hozzá tartozó állami társaságok versenyjogi aggályok miatt nem vásárolhatnak meg valamit.

Ám mivel a bank kevéssé képzelhető el szakmai irányítóként, az adásvétel után sokszor születnek áthidaló megoldások. Ilyen például a Gazprommal együtt tervezett Déli áramlat gázvezeték esete, melyet az MFB idővel átadott az MVM-nek. Mivel az MVM az MNV tulajdonában áll, elemzők szerint a közeljövőben nem várható, hogy az MVM tulajdonosként megjelenjék az MMBF háza táján. Vagyis belátható időn belül nem vonják össze a 6,3 milliárd köbméternyi hazai föld alatti gáztároló rendszert az MVM égisze alatt. Kerestük az MFB-t, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az algyői komplexum többségi részesedése 140 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek
Az algyői komplexum többségi részesedése 140 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.