Állami kézben a gáztároló

Az állami MVM Magyar Villamos Művek hétfőn összesen 281 milliárd forint átutalásával megvásárolta az E.ON-tól a központi magyar gáznagykereskedő, illetve -tároló társaságot, melyek neve mostantól Magyar Földgáz-kereskedelmi Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. – hangzott el Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter, az állami csoport gázipari vezérigazgatója és a vezetőség több tagja tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Magyar Földgáz-kereskedelmi Zrt. végzi az orosz gázbehozatal jó részét egy 1995-ben kötött, 2015-ig hatályos szerződés alapján, a földgáztároló társaság pedig összesen 4,4 milliárd köbméter befogadóképességű föld alatti gáztárolót birtokol.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója és Horváth Péter vezérigazgató a tegnapi tájékoztatón
Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója és Horváth Péter vezérigazgató a tegnapi tájékoztatón

A vagyonértékelést végző KPMG szerint a két társaság alsó hangon közel 300 milliárd forintot érhet, de a piaci viszonyok alakulásától függően értékük akár az 500 milliárdot is megközelítheti. Ilyen esemény lehet, ha a Gazprommal közösen tervezett Déli áramlat gázvezetékhez kapcsolódóan egymilliárd köbméter gáz tárolásáról sikerülne megállapodni. Megjegyzik, az E.ON 2006-ban körülbelül 270 milliárdért vette meg a két céget a Moltól, amin túlmenően körülbelül 32 milliárdos fejlesztést hajtottak végre a zsanai tárolóban.

A tényleges vételár 260 milliárd forint volt, a cégekben lévő készpénzállományt plusz 20 milliárd forint átutalásával váltották ki. Többször leszögezték, hogy a vételárba beleértendő a tárolókban lévő gáz is, ezzel cáfolva az elmúlt napokban 350 milliárdos vételárról terjengő szóbeszédet. A vétellel jogot szereztek a beszállítást végző orosz Gazprom és a mindenkori magyar vásárló közös tulajdonában lévő, lényegében a „határon” álló Panrusgáz 50 százalékának megszerzésére is.

A két társaság első emberei az elmúlt évek eredménykimutatásai alapján letagadták, hogy akár a nagykereskedővel, akár a tárolócéggel kódolt veszteséget vásárolt volna az állam. Noha a nagykereskedő társaság adózás előtti eredménye 2008–2011 között veszteséget mutatott, tavaly tetemes nyereséget termeltek, és a tényleges tevékenység csak 2010-ben mutatott veszteséget. Vagyis látnak reményt a nyereséges működtetésre. A gáztároló társaság rendre jelentős, az árbevételnek akár a felét is kitevő, több tízmilliárdos üzemi eredményeket produkált a válság alatt is.

A két cég bevásárlásával az MVM mérete megduplázódik: Baji Csaba közlése szerint összárbevételük jövőre akár az 1300 milliárd forintot is elérheti.

Horváth Péter hitet tett amellett, hogy a vásárlás nyomán a lehető leghamarabb megkezdik a tárgyalásokat a Gazprommal a 2015 utáni gázárak kapcsán. Králik Gábor, a kereskedőtársaság új elnöke előadásában úgy fogalmazott, hogy vizsgálják a több beszerzési forrás lehetőségét, de a Gazprom mindig kiemelt partner marad. Hozzátette, a végfogyasztói piacon is igyekeznek bővíteni tevékenységüket. (A nem lakossági ügyfelek piacán már most jelentősek a pozícióik.)

Annak kapcsán, hogy egy új fideszes indítvány szerint a tároló működéséhez szükséges párnagáz átminősíthető mobil gázzá, ám ez szakértők szerint veszélyezteti a tárolók működőképességét, Fritsch László, a tárolócég – az E.ON-tól átvett – vezére kifejtette: az E.ON 2011-ben szakmai alapon kezdeményezte 200 millió köbméter átminősítését. Ebből 80 millió köbmétert már kitáraztak, a folyamat egyáltalán nem veszélyezteti a működőképességet – szögezte le. A tárolók most félig vannak tele gázzal.

A tájékoztatót nem az MVM-székházban, hanem a két E.ON-társaság Széchenyi István téri irodáiban tartották. A munka fennakadás nélkül folyik tovább, minden munkatársat átvettek. A szomszédban az E.ON-tulajdonban maradt áram- és gázszolgáltatók irodái működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.