Nem megy az átállás

Összesen öt darab működő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel online kapcsolatban lévő új pénztárgép üzemel Magyarországon – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére az adóhatóság. Ma már az optimisták sem számolnak azzal, hogy az év végéig le lehet vezényelni a 250 ezer kiskassza cseréjét az összes kiskereskedőnél, boltosnál, butikosnál, vendéglátóhelyen és gyógyszertárban.

Konkrét határidő már csak papíron létezik. Nem is veszi senki komolyan: az idén januárra meghirdetett cserét előbb áprilisra, májusra, majd júliusra, végül pedig szeptember elejére kellett halasztani. Ez utóbbit kvázi lefújták azzal, hogy szinte mindenkire érvényes könnyítést határoztak meg. Költségvetési szempontból az volna jó, ha a régi kiskasszákat vagy legalább a többségüket október végéig, november közepéig újak váltanák fel. Így ugyanis már a karácsonyi forgalmat is alaposabban lehetne ellenőrizni. Ám erre semmi esély, a szakmában már nyílt titok: a sorozatgyártás állása, valamint a PC-alapú kasszák fejlesztése miatt a januári átállás is csak céldátum. Szerencsés esetben is a gépek 50-60 százaléka újulhat meg az év végére.

Tesztüzemben az első működő online pénztárgép a zagyvarékasi Coop üzletben
Tesztüzemben az első működő online pénztárgép a zagyvarékasi Coop üzletben

Az online kasszák forgalmazói rendre cáfolták azt a piaci pletykát, hogy alkatrészhiány miatt volna lassú a gyártás. A NAV is mindent megtesz. A jelenlegi rendelkezések szerint a kiskereskedőknek már szeptember elején kérniük kellett egy regisztrációs kódot, amivel megrendelhették a pénztárgépet. Október elsején pedig mindenkinek kell legyen megrendelése, és a hivatal csak olyat fogad el, amit vissza is igazoltak, mégpedig szállítási határidővel együtt. ANAV legutóbbi tájékoztatása szerint eddig 188 ezer kasszára kértek regisztrációt a kiskereskedők. Ami annyit jelent: több mint hatvanezer kassza tulajdonosa még nem jelentkezett a hatóságnál a cserére. Lehetséges, hogy sokan kivártak arra számítva: lesz még határidő-módosítás, felmentés. De az is elképzelhető, hogy sokan döntöttek úgy, teljes illegalitásba vonulnak, vagy lehúzzák a rolót. Az adókerülés sokaknál a túlélés eszköze volt, csak így tudtak megmaradni az egymással is öldöklő háborúban lévő nagy hálózatok mellett.

Viszonteladói körökben úgy fogalmaztak, hogy ügyfélkörükben 10-15 százalékos lemorzsolódással számolnak, ami több ezer kisboltot jelent. A szakmából van, aki úgy vélekedik: könnyen lehet, hogy a kisboltoknál most csapódik le a recesszió és a trafikváltozások okozta forgalomkiesés és az online átállás költségeinek az együttes hatása.

A regisztrációs kód ráadásul még nem jelent megrendelt kasszát. Többen kivárnak arra számítva, talán jönnek még forgalmazók, és olcsóbban is tudnak rendelni. A határidő azonban gyorsan lejár, és ugyan már van kilenc forgalmazó, de a kezdeti 160-170 ezer forintos ár így is csak 120 ezerre csökkent. A forgalmazók mindenesetre október közepétől jelentősebb mennyiségű megrendelésre várnak. Ebben az állam is segítene – az ötvenezer forintos támogatás azonban nem mindenkihez jut el. A 188 ezer regisztrált közül 50 ezren nem is kérték a segítséget, 20 ezret pedig vissza kellett utasítani. Ennek oka lehet, hogy állami támogatást csak az kaphat, akinek nincs tízezer forintnál nagyobb adótartozása, és elképzelhető, hogy sokan vannak, akik képtelenek voltak rendezni a számlát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.