Beperelik a fővárost a taxisok

Nem tudják elfogadni a kötelező sárga színt a sofőrök, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a bevezetését.

A héten véglegesítik a keresetet, és beperelik a fővárost azok a taxisok, akik a kötelező sárga szín miatt hoztak létre pertársaságot – mondta a Népszabadságnak Mester Csaba, a sofőröket képviselő ügyvéd. A fővárosi fuvarozók képviselői néhány hete jelentették be: amit törvényes keretek között lehet, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a kötelező szín bevezetését. Eddig az előzetes regisztrációnak megfelelően gyűlnek a sofőrök, írták alá a szükséges dokumentumokat s léptek be a pertársaságba – jegyezte meg Mester Csaba.

Mint korábban beszámoltunk róla, az önszerveződő „toborzás” alig két hete alatt mintegy ötszáz taxis jelezte csatlakozási szándékát. A szükséges szerződéseket – akivel lehetett – múlt hét kedden és szerdán már megkötötték. Időközben azonban számos olyan sofőr is jelentkezett, aki nem szerepelt az előzetes listákon. Úgy tudjuk, további 150-200 személyszállító kisiparos csatlakozására lehet majd számítani. Annak érdekében, hogy ezeknek az igényeknek meg tudjanak felelni, a szükséges papírok aláírására keddre is meghirdettek egy csatlakozási napot, ám könnyen lehet, hogy egy negyedik alkalomra is szükség lesz – tájékoztatta forrásunk lapunkat. Éppen ez az oka, hogy a keresetet „csupán” a héten adják be a Fővárosi Törvényszékre, hiszen korábbi terveik szerint ezt már a múlt héten megtették volna. Hozzátették: nem az egységes szín ellen vannak kifogásaik, hanem az extra költségeket jelentő sárgítás ellen.

Mester Csaba hangsúlyozta: nem egészében támadják meg a fővárosi önkormányzat taxirendeletét – erre nincs is okuk –, csupán annak kötelező, egységes sárga színre vonatkozó pontja ellen nyújtanak be keresetet. A jogi képviselő arra alapozza a beadványt, hogy a főváros az egyéni tulajdonhoz való jogot korlátozza az általa kötelezően előírt színezéssel. Ez egyébként a rendelkezési jogot is sérti – mondta.

A főváros – álláspontja szerint – valós közérdekkel nem tudja indokolni a taxisok felé az elvárásait. Mindezeken felül ideiglenes intézkedést is kérnek majd a bíróságtól, ami arra vonatkozna, hogy a per ideje alatt függesszék fel a fővárosi önkormányzat rendeletének egységes színre vonatkozó passzusát. Ezenfelül soronkívüliséget is kérnek majd a törvényszéken, ezt közérdekre, valamint arra hivatkozva teszik meg –tette hozzá az ügyvéd –, hogy a pertársaság igen nagy tagságú.

Összeállnak a főváros ellen
Összeállnak a főváros ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.