Kormányközeli nagyvállalkozó a pénztárgépüzletben

Mintegy két hónappal az LA Pénztárgép Kft. cégbírósági bejegyzése után a cég máris típusengedélyt kapott a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól (MKEH) az általa forgalmazott, LAP Sento M típusú online pénztárgépére.

A vállalkozás ugyanazt a gépet forgalmazza, mint az eddigi három engedélyes, a lengyel „sento” típusú kasszát kínálják majd a magyar kiskereskedőknek. Nekik néhány hét alatt sikerült az, amihez a többi forgalmazónak hónapok kellettek. Korábban lapunknak az első típusengedélyt kapott Laurel Kft. vezetője éppen a kormányzat által megszabott határidők sürgetésével indokolta, hogy több forgalmazó is lényegében ugyanazt a gépet kínálja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a NAV által megadott határidőt ugyanis csak úgy lehetett betartani – az addig csak papíron létező online pénztárgép kialakítására –, hogy a cégek „szétdobták” egymás között a fejlesztést, és így került ugyanabba a gépbe ugyanaz az adóügyi ellenőrző egység (AEE) és adatkártya. Az LA Kft. egyik tulajdonosánál, a L. A. C.Holdingnál elmondták: az ő gépük is a Laurellel közös fejlesztés, a mobil adatátvitel-szolgáltatóról (a többi cégnél ez jobbára a Mobil Adat Kft.) még folynak a tárgyalások.

Az, hogy az LA-nak az alapítástól fogva két hónap elég volt az engedély megszerzésére, felveti a kérdést: folyt-e valódi fejlesztés a cégnél, s milyen hozzáadott értéket adnak a lengyel pénztárgéphez? S ez alapján az is felmerül: a többi engedélyes valójában mennyi fejlesztőmunkát rakott a már kész, de Lengyelországban jóval olcsóbb gépekbe? A gyors engedély alighanem köszönhető az LA Kft. szakmai befektetőjének is, ez esetben az Országos Pénztárgép-technikai Kft. (OPT) tulajdonrészének.

Az OPT-t az a Várkonyi Gábor fémjelzi, aki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségében (IVSZ) az online pénztárgéppel foglalkozó munkacsoport vezetője, ő volt, aki az IVSZ és a NAV közötti szakmai egyeztetést vezette a pénztárgépek kapcsán. Az LA Kft. pénzügyi befektetője, az L. A. C. Holding eddig a pénztárgéppiacon ismeretlen volt, ám az üzleti élet más területein igazi nagyágyúnak számít. A holding tulajdonosa, Horváth László kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik a kormányoldalon.

A L. A. C. az üzletember logisztikától a mezőgazdaságig terjedő vállalkozásait fogja össze. A rendszerváltás előtt a pályafutását a határőrségnél kezdő Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatótanácsának a tagja volt. Emellett 1998 és 2006 között, illetve 2012 óta ő a Magyar Köztársaság tiszteletbeli kazah konzulja. Ebbéli minőségében az üzletembert régi jó kapcsolat fűzi az online pénztárgépátállást jelenleg felügyelő Varga Mihályhoz.

2006-ban Göncz Kinga akkori külügyminiszter arról tájékoztatta a kazah nagykövetséget, hogy megrendült a bizalma Horváth Lászlóban. A külügy akkor hivatalosan nem indokolta a lemondatás okát, ám úgy hírlik, hogy azt egy akkor folyó, csődbűntettel kapcsolatos eljárás miatt kezdeményezték, amelyben azóta sem született bírósági ítélet. Ekkor az 1997 óta a Magyar–Kazah Baráti Társaság elnöki posztját betöltő Varga Mihály és a jelenleg vidékfejlesztési miniszter Fazekas Sándor is kiállt mellette.

A Magyar–Kazah Baráti Társaság és a Fazekas Sándor vezette Kunszövetség kétszáz hagyományőrző lovasa felvonult a Külügyminisztérium épülete elé, ahol Göncz Kingától Horváth László visszahelyezését követelték. (Varga Mihály, aki akkor Karcag országgyűlési képviselője volt, úgy nyilatkozott: ha kell, maga is részt vesz egy ilyen megmozduláson.) Később Horváth László 2012-ben, a karcagi birkafőző fesztiválon Varga Mihály jelenlétében kapta vissza a tiszteletbeli kazah konzuli rangját. A kormány keleti nyitásának keretében idén májusban Kazahsztán fővárosában, Asztanában Varga Mihállyal együtt avatták fel az ottani – a moszkvai és a bakui mellett a harmadik – magyar kereskedőházat, amelynek 100 százalékos tulajdonosa az L. A. C. Holding.

Horváth Lászlónak más ismerősei is vannak a kormánypárt gazdasági prominensei között. Az üzletember 2002 óta a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM) igazgatósági elnöke, majd 2006-ra meghatározó tulajdonosa lett. A volt állami gazdaság utódcégében illusztris Fidesz-közeli személyeket is találni: 1999 és 2002 között például igazgatósági tag volt Nyerges Zsolt, a TM Zrt.-ben 2001 óta igazgatósági tag, illetve résztulajdonos Kollányi György, akiről úgy tudni, hogy az Orbán-kormány volt párizsi nagykövetének, egyben a család bizalmasaként számon tartott Kékessy Dezsőnek az unokaöccse. Lapunk korábban megírta: Tokaj-Hegyalján, ahol az Orbán család is szőlészkedik, Kékessy megbízásából többször is Kollányi György vásárolt termőföldeket.

Növekszik az állami támogatás

Már nettó ötvenezer forintért is lehet pénztárgépet kapni, annak köszönhetően, hogy a kereskedők pénztárgépvásárlását az állam bruttó ötvenezer forinttal támogatja, ugyanakkor a gyártók felkészülését is finanszírozza a szaktárca, amelyért cserébe árengedményt vár el – derült ki a közleményükből. Lapunk ennek részleteiről érdeklődött a tárcánál, s a válaszból kiderült: az online kapcsolatra képes pénztárgépek lehető legalacsonyabb árú forgalomba kerülése érdekében az NGM támogatást (forgalmazónként maximum 200 ezer eurót) ajánlott valamennyi, már engedéllyel rendelkező forgalmazó részére.

A cél az volt, hogy a forgalmazók minél alacsonyabb áron biztosítsanak meghatározott számú pénztárgépet. Hétfőn az Alt Cash Kft.-vel sikerült aláírni egy megállapodást, amelynek keretében 30 millió 438 ezer forint támogatást kap a forgalmazó. Ezért cserébe november 30-ig tízezer pénztárgépet legfeljebb százezer forintos eladási áron értékesít. Annak érdekében, hogy minél több vállalkozás juthasson ilyen alacsony áron pénztárgéphez, a megállapodás kiköti, hogy ugyanazon vevőnek legfeljebb két darab kedvezményes pénztárgépet lehet értékesíteni. A cég A004-es engedélyszámon rendelkezik pénztárgép-forgalmazási engedéllyel. A SAM4S márkanevű pénztárgépeket Koreában gyártják, az adóügyi modul magyar fejlesztés. (V. G. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.