Jövedelmező NAV-kapcsolat: Közösen repül elnökhelyettes és cégvezető

Drága hobbik, az üzleti életben szokatlan személyes összefonódások, néhány meglepő cégátalakulás lengi körül a pénztárgépátállást. Miközben azt még nem tudni, az egész valójában mibe kerül majd a kereskedőknek, anynyi biztos: sokba – szembetűnő, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, valamint a projektben részt vevő piaci szereplő, korántsem olyan független egymástól, mint ahogy azt az üzleti etika megkövetelné.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete alapján csak olyan szolgáltató biztosíthatja a pénztárgépek adatkommunikációját, amely mindhárom magyar mobilcég hálózatát használhatja,magyarul: külföldi SIM kártyákkal drága roamingszolgáltatást igénybe véve közlekednek majd az adatok a kereskedők pénztárgépei és a NAV között. Már akkor feltűnt a pia con egy frissen, szinte az erről szóló rendelet megszületésével egy időben alapított cég, a Mobil Adat Kft., melynek vezetői hamarosan meg is jelentek a pénztárgépes fórumokon. Ők adják azt a SIM chipet, amellyel a biztosítható az adatátviteli kapcsolat. A kártyát a gépbe beforrasztva kell beépíteni, vagyis: kivehetetlen, kicserélhetetlen.

A chipet biztosító cég fő tulajdonosa akkor a nebraskai MACC leányvállalata, a Euromacc volt, valamint Hauser Gábor és Brasnyó Péter. A cégbírósági adatok szerint az Euromacc ügyvezetője maga Hauser, míg a MACC itthoni kézbesítési megbízottja Brasnyó Péter. Ő cikkünk megjelenését követően úgy nyilatkozott lapunknak, hogy már a pénztárgéptörvény elfogadását követően üzleti lehetőséget láttak a szabályozásban, és megkezdték az ehhez szükséges előkészületeket. Anyavállalatuk, a nebraskai Macc International ugyanis rendelkezik minden szükséges tudással. Magyar anyacégük a piacon 17 éve dolgozó Euromacc megoldásait kívánják használni.

A kezdetektől nyilvánvaló volt: kell rendszerintegrációs tapasztalat ahhoz, hogy a mobilcégek szolgáltatása zökkenőmentesen kerüljön be a pénztárgépekbe. Ugyanakkor a cégvezető is meglepődött azon, hogy egyelőre nem látszanak köve tőik a piacon.

Bár azóta a magyar mobilcégek a követőikké avanzsálnának, ez idáig a négy engedélyezett pénztárgép közül háromban bizonyosan a Mobil Adat Kft. megoldását használják. A három engedélyes gép ugyanis lényegében ugyanaz. A Laurel, a Micra-Metripond és a Montel ugyanazt a lengyel gépet árulja, a Sagem adóügyi ellenőrző egységével és a Mobil Adat SIM chipjével. Érdekes módon azonban ez utóbbi cégből cikkünk óta eltűnt a Brasnyó Péter által a szükséges tudást biztosító Euromacc, helyére az 1984-es születésű pécsi Pap Kornél került fő tulajdonosnak, akinek néhány vendéglátásban érdekelt cég van a nevén, korábban két, ma már felszámolásban lévő társaságot jegyzett tulajdonosként, a pécsi Lingua Omnis és az A-Hotel Kft.-ket.

Bizonyára Pap is jó üzleti lehetőséget lát a pénztárgépes mobil adatátvitelben, ezért vásárolta be magát az ötszázezer forint törzstőkéjű cégbe, amely több százezer magyar vállalkozásnak biztosítja majd működésének alapfeltételét, a mobil kommunikációt. A rendelet szerint ugyanis a NAV-ra nem kapcsolódott pénztárgép nem nyomtathat nyugtát. Ám nem csak az ő személye a meglepő a Mobil Adat Kft.-ben. Abban ugyanis új ügyvezetőként – Brasnyó mellett – megjelent Mericskai Tibor Imre is. Ő pedig nem más, mint a Montel, az egyik engedélyes pénztárgép-forgalmazó tulajdonosa és ügyvezetője. Kérdés, hogy két versenypiacon dolgozó cég miért egy olyan társasággal lép partnerségre, s veszi igénybe a szolgáltatását, amelyet harmadik versenytársuk tulajdonosa és ügyvezetője igazgat? Ennyit számítanának az üzleti titkaik?

A kasszák piacán nem ez az egyetlen furcsa személyi összefonódás. A Mobil Adat Kft.-nek, mint a kommunikáció biztosítójának folyamatos szakmai kapcsolatban kell lennie az adóhatósággal. A kapcsolattartással aligha lesz gond, hiszen a Mobil Adat egyik tulajdonosát, Hauser Gábort a privát életben sporttársi szálak fűzik a NAV nemrég kinevezett informatikai elnökhelyetteséhez, Vágújhelyi Ferenchez. Az elnökhelyettes több informatikai konferencián is személyesen demonstrálta kompetenciáját a költségvetésnek eredetileg 90 milliárd forintot hozó bekötési projektben. Vágújhelyi és Hauser civilben jó ideje egy kevesek által űzött, igen szép, ám annál költségesebb sportot űznek: együtt repülnek a ralirepülő bajnokságban. A Kék Ég Repülő Sportegyesület színeiben idén áprilisban például ötödik helyen végeztek a balatonkeresztúri futamban. 2012 tavaszán együtt is vizsgáztak „fóniából”. A Mobil Adat Kft.-t és a NAV-ot is kerestük, hogy megtudjuk: szerintük e sporttársi kapcsolat összeférhető-e. Lapzártánkig nem érkezett válasz.

Mennyibe kerül?

Még sok mindenben bizonytalanok lehetnek a kereskedők, akik a Lengyelországban százezer forintba kerülő gépet idehaza mobilkapcsolattal mindeddig százhetvenezer forintért rendelhették meg, majd az Alt Cash K . 138 ezer forintos kasszájának engedélyezését követően az ár mintegy 140 ezer forintra esett. Nem csak abban, mikor szállítják le nekik a gépeket, vagy hogy miért kerül majd kétszer annyiba a Sagemcom által fejlesztett adóügyi ellenőrző egység és a Mobil Adat chipjével felruházott készülék. (A Mobil Adat székhelye egyébként ugyanott található, ahol az adóügyi ellenőrző egységet fejlesztő, Dubi Zoltán által vezetett, s a korábbi évtizedben is számos állami tendert elnyert Sagemcom.) Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint újabb gyártmányok megjelenése is várható. Ugyanakkor ma, amikor a kereskedők, a büntetést elkerülendő, kötelező érvényű megrendelést adnak le a kiskasszákra, még nem tudják, hogy mennyibe fog kerülni a Mobil Adat által biztosított adatátvitel. Márpedig, mivel a SIM a gépekben nem cserélhető, rá lesznek kényszerülve a Mobil Adat szolgáltatásának használatára. Kerül, amibe kerül.

Az első az engedéllyel rendelkezők közül. Kis kassza, nagy üzlet
Az első az engedéllyel rendelkezők közül. Kis kassza, nagy üzlet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.