Távol a partoktól

Kérdéseink nyomán Horváth Attila Imre szükségesnek tartotta leszögezni, hogy a New Palace Investmentet nem offshore státusszal alapították meg, hiszen a tulajdonosok nem kívánták elfedni kilétüket.

A most elérhető, hivatalos cégkivonat ugyanakkor kerek perec rögzíti, hogy a New Palace Investment Ltd. offshore státusú.

Az, hogy mi offshore és mi nem, végtelen szakmai viták tárgya, hisz a fogalom definíciója rugalmas. Évtizedek óta él a törvényes adómegkerülési technika, miszerint egy adott országban megtermelt jövedelmet egy jóval alacsonyabb adózású államban alapított cégnek utalják. Az offshore nyers fordításban azt jelenti, hogy parttól távoli. Számos ilyen szolgáltatást nyújtó állam ugyanis kifejezetten megtiltja, hogy az adott cég saját határain belül tényleges piaci tevékenységet végezzen. Az üzletelés feltételeit biztosító államok ugyanakkor évi több ezermilliárd dollár adótól esnek el, ami miatt erőteljes – egyelőre hasztalan – küzdelmet folytatnak az offshore-világ ellen. Noha mára az offshore szitokszóvá vált, és mindenki – így maga Ciprus is – elhatárolódik tőle, az alacsony adózási feltételek biztosítása továbbra is él és virul.

Horváth Attila Imre úgyszintén kijelentette: a New Palace Investmentet nem használták Magyarországon megtermelt jövedelem adójának csökkentésére.

Ezt az adatok is alátámasztják. Egy adószakértő ugyanakkor a konkrét ügy kapcsán leszögezte: ha létrejött volna a Budasolar eladása, a New Palace Investment alkalmas lett volna arra, hogy Horváth Attila Imre és cégtársa ne fizesse meg Magyarországon az ezen keletkező árfolyamnyereség-adót, csak jóval kevesebbet Cipruson. Oldalukról még kedvezőbb helyzet állt volna elő, ha magát a New Palace Investmentet értékesítik. Olyan ok, mely alapján e felállást a vevő érdeke lenne kérni, nem ismert – szögezték le. A baloldalhoz sorolt személyiségek offshore jellegű (tényleges vagy vélt) cégeit előszeretettel citáló Fidesz, amely mára közismertté tette a sorozatos támadásokban használt „offshorelovag” kifejezést, a kormánypárt háza táján felbukkanó, offshore jellegű cégekkel szemben jóval megértőbbnek mutatkozik. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal frakcióvezető nemrég például erőteljes védelmébe vett egy általuk megbízott kajmán-szigeteki társaságot, mondván, az nem offshore, mert tulajdonosai ismertek. A Kajmán-szigetek ugyanakkor szintén jelentős adókedvezményeket kínál az oda bejegyzett cégek számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.