Eladósorban a BlackBerry

A BlackBerry feladja függetlenségét, miután a nemrég piacra dobott, 10-es operációs rendszerre épülő modellszéria nem hozta meg a várt sikert számára. Ez egyben rávilágított arra, hogy független vállalatként már nem képes megélni az okostelefon-piacon, ahol a kanadai mobilgyártó részesedése mára három százalék alá esett.

A cég közleményben tudatta, hogy házon belül egy bizottságot állítanak fel, amelynek feladata meghatározni a vállalat értékét, s azt, milyen formában folytassák tovább. A testületet a BlackBerry vezetőiből hozzák létre, kimarad viszont belőle a legnagyobb részvényhányaddal rendelkező Fairfax Financial képviselője, amit az esetleges érdekütközések kizárásával indokolnak. A tőketársaság ugyanis ajánlatot tehet a cég egészére – amennyiben értelmét látja. A lehetőségek között szerepel egy tőkeerős befektető beszállása, egy közös vállalat létrehozása, vagy új szakmai partneri kapcsolat kiépítése, de a kanadaiak nem zárkóznak el a cég eladásától sem. A hírre rögtön megindultak a spekulációk, a BlackBerry részvényárfolyama ennek megfelelően tíz százalékot erősödött a New York-i tőzsdén, ahol – szakértők szerint – napjai meg vannak számlálva. Az új tulajdonos ugyanis vélhetően kivezeti majd a társaságot a parkettről. A Reuters értesülései szerint ez a vállalat ügyeibe való külső beleszólást kizáró döntés lényegesen megkönnyítené a mobilgyártó új tulajdonosának dolgát. A tőzsdei árfolyam az idén 22 százalékot esett –egészen a közlemény megjelenéséig.

Ha a kanadaiak mobilkészülékei nem is annyira kelendőek, jó üzletet jelenthet a vevőnek a saját hálózatüzemeltetési központ, amit a BlackBerry felhasználói számára építettek ki, valamint az a temérdek szabadalom, amivel a cég rendelkezik.

A piacon bőszen találgatják, ki lehet a BlackBerry új tulajdonosa. Két változatnak adják a legnagyobb esélyt: vagy valamelyik kínai mobilgyártó, vagy egy magántőke-társaság veszi át a kormányrudat. De egy nyugdíjalap is képbe kerülhet: Mark Wiseman, a Canada Pension Plan Investment vezérigazgatója a múlt héten már jelezte, nyitottak lennének az ügyletre, s mint minden nemzeti társaság eladásakor, ezúttal is mérlegelik a befektetés lehetőségét. A Fairfax Financial mellett a Silver Lake befektetési társaság is az érdeklődök listáján van, ők már tavaly tárgyaltak a tulajdonosok képviselőjével az esetleges beszállásukról, de akkor kútba esett az üzlet – emlékeztet a Bloomberg.

A kínai technológiai vállalatok közül a Lenovo érdeklődése lehet a legintenzívebb, a számítógépgyártó vállalat –amely az IBM PC-üzletágának megvásárlásával szerzett magának nevet bő fél évtizeddel ezelőtt –, már januárban jelezte, hogy a BlackBerryt illetően „nyitott bármiféle megoldásra”. Elemzők szerint nem köttetik gyors üzlet, az érdeklődők inkább kivárnak, hátha a helyzet romlásával olcsóbban tudják megvenni a céget.

A BlackBerry maga is mindent megtesz a talpra állás érdekében. Tavaly indított egymilliárd dolláros költségcsökkentési programja keretében ötezer dolgozóját bocsátotta el, ettől a lépéstől azt várták az elemzők, hogy a tavalyi záró negyedévben végre nyereséget is ki tudnak mutatni a mérlegben. Nem így lett, a Z10-es okostelefon modell alacsony értékesítési adatai miatt 84 millió dolláros veszteség bukkant fel ezen a soron, s a helyzet azóta sem javult. Pedig az éves közgyűlésen Heins ígéretet tett arra, hogy a fokozzák erőfeszítéseiket. Igaz, az összejövetelt a cég sorsára nézve sokatmondó Waterloo városában tartották.

Valaki a BlackBerry-t?
A model holds a BlackBerry Z10 during its launch in Jakarta March 4, 2013. The new smartphone will be available at all BlackBerry Lifestyle outlets across the country starting March 15 and will retail for $723, according to a news release on Monday. REUTERS/Supri (INDONESIA - Tags: BUSINESS TELECOMS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.