Leépít a vasmű

A gazdaságos, veszteség nélküli működés érdekében szükség van a Dunaferrnél változtatásokra – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ISD Dunaferr vezérigazgatója, Jevgenyij Tankilevics. Ennek egyik elemeként a cég átstrukturálását nevezte meg. Kifejtette: ezt sokszor összekeverik a létszámcsökkentéssel, de nem feltétlenül arról van szó.

Ez az átalakítás inkább a menedzsmentszinteket érinti. Ezt követően – némi ellentmondásban az előbbiekkel – megjegyezte: ha létszámcsökkentésről beszélünk, akkor az inkább az adminisztrációval foglalkozó területeket érinti. Szerinte a cégnél európai összevetésben nagyon magasnak mondható a szellemi foglalkozásúak aránya. „Sokkal több ember foglalkozik papírmunkával, mint acélgyártással” – fogalmazott. A leépítést firtató újságírói felvetésre válaszolva megjegyezte, „mindent elkövetnek”, hogy a fizikai dolgozók munkahelyét megmentsék. A Népszabadság elbocsátásokat érintő újbóli kérdésére, amely szerint van-e olyan konkrét szint, amelyre a jelenlegi, mintegy 7500-as dolgozói állományt csökkenteni akarják, a vezérigazgató úgy reagált: oda kell eljutni, ahol a versenytársak állnak. Szerinte akár 30-40 százalékkal is magasabb a létszám, mint másoknál. Hozzátette azonban: a helyzetet nem lehet egyértelműen „lefordítani a Dunaferr-re”, hiszen nagyon eltérő lehet két cég alkalmazott gyártástechnológiája, és Dunaújvárosban szociális és társadalmi kérdéseket is figyelembe kell venni. Nagyon elővigyázatosan vizsgáljuk a kérdést, az első számú cél – ismételte meg –, hogy „ne bántsuk a termelést”. Konkrét számot azonban nem mondott. Közlése szerint a legnagyobb gond, hogy a fix költségek (a többi között a dolgozói bérek és a kohó működtetése) nagyon magasak. A nehéz helyzet ellenére sem kívánnak azonban kivonulni Magyarországról, és – a lőrinci meleg hengermű után – más termelési egység bezárására sem készülnek, továbbá a gyártási folyamat elemeiből sem terveznek semmit elvinni külföldre – jelentette ki.

A vasmű talpra állítását – az átstrukturálásnak hívott leépítésen kívül – a fő termelési vonalak modernizációjával képzelik el. Ehhez kijelölik a gyártás azon elemeit, amelyeknél beruházásokkal a leghatékonyabb javulást tudják elérni, s a megtérülés a lehető leggyorsabb lesz. Cél, hogy magasabb hozzáadott értékű termékekkel tudjanak megjelenni a piacon, ezért a hengerelést modernizálnak elsősorban. A fejlesztésre fordított források viszont szűkösek lesznek: az idén csak tízmillió dollár jut erre a célra, a következő években összesen ötvenmillió dollárt költenek.

Az ugyanakkor biztos: nem lesz egyszerű a Dunaferrt kirángatni nehéz helyzetéből. Tavaly a társaság a 2004-es privatizáció óta tartó történetének második legnagyobb veszteségét hozta össze: 36 millió dolláros (8,1 milliárd forintos) mínusszal zárt. Az acélmű pedig annak érdekében, hogy a termelést fenn tudja tartani, kedvezményes fizetési lehetőség mellett kapja a magasabb hozzáadott értékű termeléséhez nélkülözhetetlen félkész terméket (buga) az ukrán–orosz anyavállalattól. Ennek következtében viszont mára 300 millió dolláros tartozást halmozott fel az anyavállalatnál.

Jevgenyij Tankilevics átszervezésről beszél
Jevgenyij Tankilevics átszervezésről beszél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.