Dél-afrikai lett a Kika

A dél-afrikai Steinhoff-csoport felvásárolta a Kika-Leiner áruházláncot –számoltak be az ügyletről osztrák lapok. A vételárról a felek nem nyilatkoztak. Mindenesetre úgy tudni, hogy a versenyhatóságok döntésétől függ a megállapodás véglegesítése. A Kika-Leiner összesen 73 lakberendezési áruházában mintegy 7500 főt foglalkoztat, 2012-es összesített forgalma pedig meghaladta a 1,2 milliárd eurót.

Az osztrák társaság sajtóosztályán lapunknak megerősítették, hogy a felvásárlással a magyar leányvállalat is a dél-afrikai vállalatóriás tulajdonába került. A honi leánynak Magyarországon hat áruháza van, ahol információink szerint 800 dolgozót foglalkoztatnak.

A Kika jogelődjének számító céget idősebb Rudolf Leiner alapította még 1910-ben St. Pöltenben. Később a fiatalabb Leiner veje, Herbert Koch nyitotta meg az első Kika áruházat 1973-ban Bécs Heiligenstadt negyedében. A cash and carry lakberendezési lánc éppen az ezredfordulón jelent meg Magyarországon. A Kika-Leiner cégcsoport egyébként az előző évben vásárolta fel a Michelfeit áruházat Ausztriában. A magyar Kika Lakberendezési Kft. cégbíróságon elérhető legfrissebb forgalmi adatai szerint 2011-ben közel húszmilliárdos forgalmat ért el, ám az évet végül 879 milliós veszteséggel zárta. Lapunknak is elküldött sajtóközleményében Herbert Koch úgy fogalmaz: azért választották vevőnek a Steinhoff-csoportot, mert az a Kika-Leinerhez hasonlóan családi cég. A cégcsoport alapjait Bruno Steinhoff rakta le még a hatvanas években Németországban, majd az üzletember 1997-ben költözött Dél-Afrikába, ahol a vállalatát bejegyezték a johannesburgi tőzsdén. A Steinhoff az ezredfordulótól – mondhatni – hegymenetbe kapcsolt, és sorban vásárolta fel a konkurens bútorkereskedelmi cégeket, így 2011-ben a francia, 3 milliárd eurós forgalmú Conforama-csoportot. A Steinhoff tavalyi forgalma már 6,8 milliárd euró volt, kétharmada a bútorkereskedelemből származik, míg az árbevétele kisebbik része logisztikai cégeitől folyik be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.