Az állam újra kartellezik

Tavalyhoz hasonlóan az idén is tárgyalóasztalhoz ül a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a nagy multinacionális áruházláncokkal – közölte Budai Gyula, az agrártárca politikai államtitkára a Magyar Nemzettel. A tárgyalások célja az, hogy „a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni az árujukat”.

A Magyar Nemzet cikkéből nem derül ki: vajon mindez azt is jelenti-e, hogy idén is a piaci ár felett rögzített fogyasztói árakon fogják kínálni a gyümölcsöt a kereskedelmi láncok. Az előzmények ismeretében azonban erre jó esély van.

Mint emlékezetes, tavaly Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula bábáskodásával már született egy megegyezés a multinacionális áruházláncok zöme, a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetsége, s a FruitVeb Hungary Szakmaközi Szervezet között. Az érintettek ma már vehemensen tagadják, hogy a kereskedőláncokkal valaha is megállapodtak volna a dinnye kiskereskedelmi áráról. Mártonffy Béla, a FruitVeb Hungary elnöke kérdésünkre leszögezte: „tavaly sem tárgyaltunk eladási árról, és az idén sem fogunk”. Hasonlóan nyilatkozott Simonka György, a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségének az elnöke, fideszes honatya, aki szerint az elmúlt évben mindössze annyi történt, hogy olyan kiskereskedelmi árat ajánlottak a kereskedőláncoknak, ami a termelőnek, felvásárlónak és a kereskedőnek is méltányos volt. Az viszont már az áruházak saját döntése volt, hogy figyelembe veszik-e ezt, vagy sem.

Nos, tavaly a kereskedőkmegszívlelhették a VM és a szakmai szervezetek ajánlását, mivel a dinnyeakcióban résztvevők napokig egységesen, kilónként 99 forintért adták az állításuk szerint hazai dinnyét, úgy, hogy közben az importáru fogyasztói ára 60 forint körül volt –már ahol kapni lehetett. A kereskedők ugyanis arról sem feledkeztek meg megállapodni, hogy a szezonban kizárólag a drágább hazai dinnyét árusítják.

A megegyezés indokaként a felek azt hozták fel, hogy a 99 forintos kiskereskedelmi árból a termelők a 35 forintos kilogrammonkénti önköltségükön felül némi nyereséghez jutottak, és persze a kereskedőket és a felvásárlókat sem érte kár. Utóbbiak különösen jól járhattak, mivel piaci híresztelések szerint az egyezséggel határon kívül tudtak tartani egy nagyobb tétel macedón eredetű importdinnyét.

A GVH viszont úgy látta, hogy a dinnyepiac szereplői lényegében a magyar vásárlók zsebére kampányolnak, és néhány nappal a dinnyeakció bejelentése után, kartell gyanújával eljárás alá vonta a résztvevőket. (Kivétel volt ez alól a megállapodást tető alá hozó VM és Budai Gyula, mivel velük, mint állami szereplőkkel szemben a versenytörvény szerint nem járhat el a GVH.)

Bár a résztvevők szerint szó sem volt semmiféle kartellről, a Fidesz mégis mentőakció mellett szánta el magát. A kormánypárt másik dinnyekereskedő képviselője, Pócs János javaslatára visszamenőleges hatállyal módosították a versenytörvényt, a mezőgazdasági kartelleljárások lefolytatását Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beleegyezéséhez kötötték. Ezzel lényegében lefogták a GVH kezét: a kartellügyek felgöngyölítése eddig is komoly erőfeszítéseket igényelt a hatóságtól, ám ezt most parttalanná tette, hogy a vidékfejlesztési miniszter gazdasági érdekekre hivatkozva bármikor leállíthatja a vizsgálatot. A GVH emiatt 2012 végén befejezte a 2009-es cukorkartell ügyét, majd az idén áprilisban futni hagyta a dinnyekartell résztvevőit is. Idén májusban Juhász Miklós GVH-elnök a parlament mezőgazdasági bizottsága előtt is felhozta, hogy a GVH a törvénymódosítás óta nem tud fellépni a mezőgazdasági kartellekkel szemben. Budai Gyula válaszában gyakorlatilag leteremtette GVH elnökét, mondván: „a GVH-nak a jogszabályt be kell tartatnia, nem pedig kifogásokkal illetni.”

Jelenleg a piacon kizárólag görög és olasz eredetű importdinnye kapható, 120–170 forintos kilonkénti nagykereskedelmi és 180–290 forint közötti kiskereskedelmi áron. Simonka György elmondta: az idén a tavalyi 5000 helyett 5500 hektáron 10-12 százalékkal több dinnyét ültettek. Amennyiben a nagyobb termőterülettel kompenzálni sikerült a csapadékos tavasz hatását, úgy elképzelhető, hogy a tavalyihoz hasonló terméseredmény érhető el, illetve a termelők tartani tudják a tavalyhoz hasonló 35 forintos kilogrammonkénti önköltségi árat. Az sem kizárt viszont, hogy 10 százalékkal kevesebb terméssel és magasabb önköltséggel és így átadási árakkal kell számolni. Biztosat azonban erről még nem tudni, a Dinnyeszövetség rövidesen Medgyesegyházán tart fórumot a hazai dinnyésekkel, és utána alakítják ki, hogy milyen tárgyalási feltételekkel ülnek le a kereskedelmi láncokkal tárgyalni.

290

AZ IMPORTDINNYÉT jelenleg kilogrammonként 180–290 forint közötti kiskereskedelmi áron lehet megvenni a hazai piacon.

 

Fejetlenség nélkül szeretnék letudni az idei dinnyeszezont
Fejetlenség nélkül szeretnék letudni az idei dinnyeszezont
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.