Jótékony futóversenyek városszerte

Kevesen tudják, hogy a nagy budapesti futóversenyek nem csak a futásról és a sportteljesítményről szólnak. A nagy létszámú rendezvények alkalmat nyújtanak jótékony akciókra, gyűjtésekre is.

Az események kínálta lehetőséget már több szervezet felismerte. Ezek egyike az Élménykülönítmény, a Bátor Tábor jótékonysági futóközössége. A 28. Telekom Vivicitta Félmaratonra tőlük tíz futó jelentkezett, akik felkészülésük során 1,3 millió forint adományt gyűjtöttek össze –ezzel a daganatos és krónikusan beteg gyerekek gyógyító, élményterápiás táborozását támogatják.

Egy másik közösség az Állatmentő Szolgálat Alapítvány jótékonysági sportközössége, amely Fussunk, mint állat néven működik. Az alapítvány tagjai és szimpatizánsai, 29 lelkes ember első alkalommal futott együtt a városvédő futáson. Ők több mint hatszázezer forintot gyűjtöttek össze barátaik, ismerőseik és a céljaikkal szimpatizáló futók körében.

A Telekom Városvédő Futás alkalmával nem tétlenkedett a többi futó sem, közreműködésükkel több mint 2,2 millió forint adomány jött össze. Sikeres volt a körükben megrendezett futócipő- és sportruhagyűjtés is, mivel rengetegen gondolták úgy: lecserélt futócipőjük még jó szolgálatot tehet azoknak, akiknek nem futja új beszerzésére. Az akció a Margitszigeten is folytatódott – a „last minute” összegyűjtött négy kartondoboznyi futófelszerelést a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete osztja szét.

Említést érdemel a téma kapcsán a fogyatékkal élők sportját támogató Mozdulj! egyesület is. Ennek egyik „arca” Kanyó Zsolt paraatléta gerelyhajító, aki a tavalyi Telekom Vivicittán szervezett adománygyűjtés –csaknem 400 ezer Ft – eredményeként utazhatott ki olyan világversenyekre, ahol kvalifikációt szerezhetett a londoni paralimpiára.

A Suhanj! Alapítvány a látás- és mozgássérülteknek teremt rendszeres sportolási lehetőséget több sportágban is. Tevékenységét többek között támogatja a Budapest Sportiroda (BSI) is – az a szervezet, amely 2008 óta az ország legnagyobb futóversenyeit szervezi. A BSI a legutóbbi Tesco FittAréna rendezvénysorozat kapcsán azt vállalta, hogy minden egyes megvásárolt belépő után 160 forintot utal át az alapítványnak – az összeg 1,1 millió forintot tett ki.

Látássérült futók a K&H Maraton váltójában
Látássérült futók a K&H Maraton váltójában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.