Túlzott deficit: Elismerés bírálattal

Ünnepelni érkezhet Varga Mihály gazdasági miniszter Luxemburgba az uniós pénzügyminiszterek pénteki tanácsülésére, amelyen jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatait a túlzottdeficit-eljárásokkal kapcsolatban, és Magyarország hivatalosan is kikerül a 2004 óta zajló eljárás alól.

A formális döntésnél izgalmasabbnak ígérkezik a vita a bizottság által megfogalmazott országspecifikus ajánlásokról.

Több tagállam is, például Franciaország, kifogásolja a neki felírt gyógymódokat, különösen a nyugdíjreform sürgetését. Francois Hollande francia elnök – bár a bizottság két extra évet adott Párizsnak, hogy korrigálja a költségvetési hiányt – az ajánlások kézhezvételekor, május végén közölte: Brüsszel nem diktálhatja a gazdaságpolitikát. A tanácsban azonban nehéz elegendő többségi támogatást szerezni az ajánlások megváltoztatására. Ráadásul az új uniós jogszabályok értelmében a bizottság még több beleszólást kap az eurózóna tagállamainak életébe: október közepéig ezeknek az országoknak el kell juttatniuk a költségvetési tervezetüket Brüsszelbe, hogy a bizottság véleményezhesse.

A magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban meglehetősen kritikus ajánlásoknak a budapesti kormány sem örül. Igaz, onnantól kezdve, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, a bizottságnak kisebb a mozgástere a magyar politika befolyásolására. Az egyebek között a bankadót, a többi ágazati különadót bíráló ajánlások közül a magyar kormány különösen nehezményezi az olyan általános megfogalmazásokat, mint hogy „állítsa helyre a külföldi közvetlen befektetők számára vonzó környezetet”. A kormányzati oldal szintén kifogásolja az olyan ajánlást, mint hogy „kezelje az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat”. A magyar fél szerint ez folyamatban van. A „fokozatosan szüntesse meg a szabályozott energiaárakat” kitétel szintén elfogadhatatlan a kormány számára. A vitán kívül azonban elmozdulás nem várható az ajánlásokban. Úgy tudjuk, Varga Mihály nem találkozik külön Olli Rehn pénzügyi EU-biztossal Luxemburgban, ugyanakkor a legutóbb bejelentett adóemelésekről részletes tájékoztatást juttatnak el a bizottságnak.

Az ülésen terítékre kerül a bankszanálási szabályok kidolgozása: ám a bankok nagyon eltérő portfóliója miatt továbbra is vita van a tagállamok között arról, adott bank szanálása esetén milyen arányban vegyék ki részüket a veszteségekből a tulajdonosok, a részvényesek és a betétesek.

Varga Mihály és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke az Ecofin májusi ülésén
Varga Mihály és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke az Ecofin májusi ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.