Megugró szén-monoxid-mérgezések

Míg tavaly országszerte összesen 191 szén-monoxid-mérgezéses esethez riasztották a tűzoltókat, addig idén csak mostanáig ez a szám már 195 –tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea tűzoltó őrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szóvivője. A tavalyi esetek során 235 embert mentettek meg, 14-en pedig elhunytak. Idén eddig 207 ember menekült meg, 11-en viszont életüket vesztették.

A kéményseprési díj csökkentése kapcsán nemrég parázs vita alakult ki arról, hogy a kormányzati döntés hatással lehet-e a fűtési rendszerek biztonságára, ehhez kapcsolódóan menynyire elégedettek a polgárok a felülvizsgálatok idejével, árával és általuk vélt minőségével, ellenben milyen állampolgári magatartásra panaszkodnak a kéményseprők.

Korábban lapunknak Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke úgy fogalmazott, díjuk központi megfelezése végső soron katasztrófához vezethet, hisz a dolgozók elvándorlása ellenőrzések elmaradásával fenyeget. Több olvasónk viszont úgy vélte, az általuk felülvizsgálat címén tapasztaltakért még ez a pénz is túl sok. Az ilyen és hasonló felvetéseket Vidra Zoltán visszautasította.

Petróczi Tímea kérdésünkre leszögezte: eddig egyetlen szén-monoxidbalesetben sem volt tetten érhető a kötelező felülvizsgálatot végző kéményseprő felelőssége. Ellenben idén április végéig több mint harminc ingatlanhasználó vagy -tulajdonos nem tudta igazolni, hogy megtörtént a kémény rendszeres ellenőrzése, tisztítása. Kilenc esetben a tulajdonost kötelezték, hogy ezt adott határidőn belül végeztesse el. Húsz esetben a hatóság megtiltotta a kémény üzemeltetését a hiba elhárításáig. Tizenkilenc eljárás jelenleg is zajlik.

A BM OKF egy korábbi közleménye szerint, míg 2012-ben 648, addig 2013-ban eddig 482 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezek kapcsán több mint háromszáz esetben kellett szankciót alkalmazni az ingatlantulajdonossal vagy a szolgáltatóval szemben – fogalmaznak. Ilyen például a hatósági felhívás, tűzvédelmi bírság vagy a kéményüzemeltetés megtiltása. A tulajdonos 162 esetben nem tudta igazolni, hogy megtörtént a kémény szabályos ellenőrzése, tisztítása. Szolgáltató hibájára nem hoznak fel példát, de leszögezik, 150 eljárás még folyamatban van.

Petróczi Tímea elmondása szerint a baleseteket a legtöbb esetben a szakszerűtlenül, „okosba” kialakított, kevéssé karbantartott fűtési rendszerek, a másik oldalról pedig a modern, mondhatni túl jól szigetelő nyílászárók okozzák, ha ez a szellőztetés hiányával párosul.

Kérdésünkre a BM OKF szóvivője úgy vélekedett, a rezsicsökkentés miatt külön előkészületek nem szükségesek. A helyzetet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság folyamatosan értékeli. A baleseteket és tragédiákat elsősorban a tájékoztatás fokozásával igyekeznek megelőzni. A legfontosabb a tüzelő- és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása, de szén-monoxid-érzékelők használata is erősen javallott. Elkészítettek és levetítettek egy figyelemfelhívó kisfilmet, valamint 1700 szén-monoxidérzékelőt adtak át közintézményeknek országszerte – közölte.

Fegyelmezetlen kéményseprők

A januártól kibővült hatáskörű BM OKF nemrég ellenőrzést tartott 58 kéményseprő cégnél és csupán 14 esetben találtak mindent rendben. 44 szolgáltatónál összesen mintegy 80 szabálytalanságot fedeztek fel. Bejelentési kötelezettségének egy cég nem tett eleget, egy esetben nem volt teljes a létszám, 12 szolgáltatónál eszközök hiányoztak. Az előírt nyilvántartásokat öten nem vezették megfelelően. Nyolc esetben gond mutatkozott a határidők betartásával. Hét közszolgáltatónál nem szabályszerű nyomtatványokat használtak vagy nem megfelelően töltötték ki azokat.

Életmentő lehet a díjcsökkentés?
Életmentő lehet a díjcsökkentés?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.