O. K. – hogy minden oké legyen

Februárban egy különleges, a maga nemében egyedülálló oktatási központ kezdte meg működését Budapest szívében az OTP Fáy András Alapítvány égisze alatt. Fő célját illetően lényegileg mindent elmond az elnevezése: ez a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja.

A jövő felnőtteit fogadó Benczúr utcai oktatóközpont – az O. K., ahogy egyre többen emlegetik – nem hagyományos, szigorú, netán merev tanintézmény, épp ellenkezőleg. Igazi fiatalos környezet, zene, színes falak, sokféle, azonnali élményt adó dekoráció és interaktív játék fogadja az érkezőt. Az oldott hangulat szerencsére a későbbiekben sem vész el. A 15 fős foglalkozások céljára kialakított korszerű termekben ugyanis fiatal, rátermett oktatók foglalkoznak a 14–18 éves fiatalokkal, ugyancsak közvetlen és kötetlen módon.

Olyasmiről beszélgetnek, amire a résztvevők mindegyikének szüksége lesz a nagybetűs életben: pénzügyi, gazdálkodási és életvezetési alapismeretekről. Ami nem is olyan egyszerű, mivel többnyire nem is a nulláról, hanem még lejjebbről kell indulni. – Sokakban előbb az ellenérzéseket kell legyőzni, annyi az előítélet, a félreértés és a rossz tapasztalat már ebben a korosztályban is. Továbblépni csak akkor lehet, ha ezeket sikerül eloszlatni, ha a fiatalok megértik, hogy mi miért és hogyan történik a pénz világában, s miként kerülhetők el a veszélyek – mondja Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvivője.

A megfelelő tudás fokról fokra, gyakorlati példákon keresztül épül fel. Előbb az élet alapértékeiről esik szó – pl. a szeretet és az egészség fontosságáról, a boldogságról, a karrierről –, s csak ezután térnek át mindennek anyagi hátterére, a hétköznapi pénzügyek részleteire. Olyan kérdéseket érintve például, hogy miként osztható be a kevés, hogy lehet takarékoskodni egy-egy cél érdekében, netán évtizedeket előre gondolkodva „öngondoskodni”. Ám nem áll a dolog meg ezen a szinten: a négyórás foglalkozások végére a diákok komoly pénzügyi ismeretekkel felszerelkezve távoznak.

A kötetlen hangulatban zajló foglalkozásokat – a tudás tényleges átadását – a legmodernebb eszközök segítik: interaktív és 3D-s táblák, filmbejátszások, amelyekhez a csoportos együtt gondolkodást támogató módszerek, közösen elvégzendő, érdekes feladatok társulnak.

Az alapozó képzésre további tematikus modulok épülnek – azokra gondolva, akik még többre, egy-egy részterület megismerésére vágynak. Ilyen pl. a sport és üzlet, az örökségvédelem és pénz, illetve a speciális vállalkozói ismeretek témaköre – amelyek oktatása hasonló keretek között máris megkezdődött.

– Az ingyenes foglalkozásokon az első három hónap alatt már négyezer középiskolás vett részt, s várjuk a többiek – budapesti és vidéki iskolák –jelentkezését. Azokét is, akik nem tudják megoldani a fővárosba utazást, ilyen esetekben „házhoz mennek” az alapítvány oktatói – hangsúlyozza Schrankó Péter.

Párja nincsen

Az OTP Fáy András Alapítvány Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjának létrejöttét két forrás tette lehetővé: az alapítvány egy uniós pályázaton 1,1 milliárd forintot nyert el, amihez az OTP Bank 600 millió forinttal járult hozzá.

A nemzetközi szinten is ritkaságszámba menő, középiskolások számára ingyenes pénzügyi és gazdálkodási ismereteket nyújtó intézmény fokozatosan nyit az alsóbb korcsoportok felé: tartottak már foglalkozásokat 7. és 8. osztályosoknak is, és ezt a jövőben tovább folytatják.

További információ: www.otpfayalapitvany.hu.

A 14–18 éves diákok számára szervezett foglalkozásokat fiatal, rátermett oktatók vezetik
A 14–18 éves diákok számára szervezett foglalkozásokat fiatal, rátermett oktatók vezetik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.