Húszéves lány lesz a legnagyobb pénztárgép-forgalmazó?

Csalódottak lesznek az új trafikosok, akik koncessziójuk birtokában pénztárgép után néznek. A több százezer forintos ár mellett a gépek üzemeltetése is havi akár tízezres költséget jelenthet számukra – csak az elektronikus adattovábbítás távközlési költsége ötezer forint lesz. A pénzt sok esetben szakmai háttér nélküli, frissen alapított cégek próbálják meg lehúzni róluk.

Lapunk körülnézett a piacon, s kiderült: minden forgalmazó többet és szebbet állít magáról, mint a valóság, s ez alkalmas a leendő dohányboltosok megtévesztésére.

A trafikosok nincsenek könnyű helyzetben: záporoznak rájuk az ajánlatok, és a sajtóban a pénztárgép-forgalmazók képviselői úgy állítják be magukat, mintha saját gépük már minden engedéllyel rendelkezne. Vannak cégek, amelyek a közelgő határidők okozta ijedtséget kihasználva próbálják meg gyors döntésre bírni a vállalkozókat. Elvileg már május elsejétől üzemelnie kellene a NAV-hoz bekötött pénztárgépeknek, s egy hónap a türelmi idő. Igaz, kedden maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerte a csúszást. Mint mondta, nem tragédia, ha nem működik mindenhol a NAV-kompatibilis pénztárgép.

Amiből mellesleg még egyetlen engedélyezett típus sincs. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal tájékoztatása szerint március huszadika óta négy cég nyújtott be forgalmazási engedély iránti kérelmet összesen hat pénztárgéptípusra. Az ügyek jelenleg hiánypótlási szakaszban vannak, illetve három esetben az eljárást az ügyfél kérelmére felfüggesztették. A trafikosok esetében az ügyet bonyolítja, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nek jogában áll előírni az értékesítéshez és a NAV-bekötéshez használandó, általa kiválasztott szoftvert. Az NDN azonban lapunkat arról tájékoztatta, hogy a „dohányboltok adatszolgáltatását ellátó szoftverrendszer kialakítása kapcsán az ajánlásról még nem született meg a végső döntés”. Vagyis komoly kérdésként merül fel: valójában milyen rendszert is ajánlgatnak a forgalmazók? Elvégre a rendszer egy hardverből és egy működő szoftverből áll, hogyan lehet kész terméket kínálni, ha a szoftver követelményeiről nincs is hivatalos döntés? Persze felmerül az is: milyen paraméterek és elvárások mentén fejlesztették rendszereiket, illetve honnan voltak információik a követelményekről?

Az egyik leghevesebb piacszerző aktivitást a Timing In Central Europe (Tice) Kft. tanúsítja. Annak ellenére, hogy igazi kezdő vállalkozás, az első üzleti évén sincs túl, és a jövőben várható nem kis haszonból igen fiatal emberek részesülnek majd. Noha telefonos érdeklődésünkre pergő üzletmenetről és több ezer érdeklődőről számoltak be, igazi garázscégnek tekinthetők: miközben az ország minden részén vannak értékesítőik, a Ticét tavaly december 18-án négy és fél millió forintos törzstőkével alapították. Tóth Csaba András ügyvezető harmincnégy éves, a többségi tulajdonos Tóth Szabina Éva pedig még a huszadik életévét sem töltötte be. A hölgy március tizenegyedikén szerzett üzletrészt a cégben, azt megelőzően Tóth László volt a többségi tulajdonos, aki Tóth Szabinával ugyanarra a lakcímre volt bejelentve, amikor belépett a cégbe – ez derül ki az Opten cégadataiból. A debreceni és tiszaújvárosi fiataloknak egyébként sokat kell majd utazgatniuk, ha tulajdonosként és ügyvezetőként ki akarják venni a részüket cégük mindennapi életéből. Annak székhelye ugyanis egy budapesti, Petneházy utcai irodaházban van, ahol a bérlőket felsoroló táblán legalul bújik meg a cég neve. Ebből arra lehet következtetni, hogy ők a legújabb bérlők az épületben.

A trafikosok tájékoztatása szerint a Ticétől 390 ezer forint plusz áfáért vásárolhatják meg a pénztárgépet, ám további tízezer forintért be kell lépni a „Tice Klubba” is. Ennek havi díja nettó 7850 forint, amiből kétszer 2500 forint a NAV, illetve az NDN felé az adattovábbítás távközlési díja. A Tice azt is kiköti, hogy az eredetileg 650 ezer forintos listaáron megvásárolható gépre adott kedvezményért cserébe a trafikos csak tőlük vásárolhat pénztárgépszalagot, s ha a garanciát ki akarja terjeszteni egyről öt évre, akkor csak az általuk kínált öngyújtókat forgalmazhatja.

A cégér kijön a százezerből, a pénztárgép és a nyilvántartó rendszer viszont ennél jóval drágább
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.