Füstmentes lesz a Sziget és a fesztiválszezon?

Nincs kész megoldásuk a fesztiválszervezőknek arra, miként lehet majd dohányárut vásárolni a nagy népszerűségnek örvendő nyári fesztiválokon. Valószínűleg a jogszabály alapján erre nem lesz lehetőség.

A május közepi szezonnyitó Pannónia Fesztivál még szerencsés helyzetben van: most ez még nem lesz gond, ám jövőre már problémáik adódhatnak, hiszen akkor már csak a helyi koncesszióval rendelkező bolt árulhat dohányárut. Az egyetlen, amely Szántódon üzemelhet július 1. után. A Hegyalja Fesztiválon hasonló a helyzet, hiszen június 25–30. között tartják az eseményt. Tokajban mindössze három bolt nyitására van mód.

Kellemetlenebb helyzetben van a VOLT Fesztivál, amely július 3-án kezdődik Sopronban. Az új szabályok akkor már három kerek napja érvényesek lesznek. Válogatni ott van lehetőség, hiszen Sopron nagyváros, ráadásul az ottani 32 koncessziót 31-en vitték el – esetleg lehet olyan partnert találni, aki a rendezvényen nyitna trafikot.

Nagyobb probléma lehet azonban Zamárdiban, a településen ugyanis a bejegyzett lakosok száma alapján mindössze két trafik nyílhat meg – kérdés, hogy a dohányáruboltot frissen indító vállalkozók bírják-e a július 11-én kezdődő Balaton Sound több mint százezer látogatója közül kikerülő dohányosok rohamát.

További megoldásra váró kérdés lehet a külföldi vendégekkel bőven ellátott és tavaly a legjobb európai fesztivál díját is elnyerő rendezvény, a Sziget dohányárusításának ügye. A harmadik kerületben 62 koncessziót osztottak ki, ötven vállalkozó nyert, és noha lehet felfedezni összefüggéseket néhány magánszemély között – például a CBA igazgatósági tagjai közül ketten is vittek el két-két boltnyitási lehetőséget, itt is akad választék bőven lehetséges partnerből a fesztiválszervező számára.

A helyi boltosok azonban aligha tudnak majd csak a fesztivál idejére kitelepülni: erre ugyanis nem biztosít lehetőséget a trafiktörvény. A koncesszió tulajdonosának az adóhatóságnál be kell jelentenie, hogy a számára megadott területen belül pontosan hol kívánja megnyitni a boltot, és csak ezen a helyen árulhat. Mobil árusítóhelyet pedig csak oda küld az állam, ahol koncessziós nyertes hiányában nincs trafikos. Vagyis: a fesztiválozóknak sokat kell majd gyalogolniuk, hogy dohányáruhoz jussanak, ami borítékolhatóan a belső illegális kereskedelmet erősíti.

A Népszabadság megkeresésére a Sziget Kulturális Szervezőirodánál azt válaszolták: még nem látják, hogyan oldják meg a cigarettaárusítást, de azt remélik, hogy néhány héten belül tudnak konkrétumokat mondani. Megkeresésünkre a probléma megoldását nem részletezték az augusztus végi Szegedi Ifjúsági Napok rendezői sem, bár a városban 86 koncessziót osztottak ki. Sommásan csak annyit mondtak: erről még nem tájékoztatnak.

Rimóczi Imre, a csütörtökön nyitó Budapest Park egyik vezetője is azt mondta: nem tudják, hogy a készletkiárusítás zárultával (a most még engedéllyel rendelkezők július után másfél hónapig a meglévő árut eladhatják) miként lehet majd dohányárut kapni náluk. A főváros legnagyobb, 11 ezer fő befogadására képes szabadtéri szórakozóhelye is keresi a lehetőségeket. Rimóczi azonban nem tartja feltétlenül problémának, ha náluk nem lehet cigarettát kapni. Ez számukra – a kis árrés miatt – nem nagy üzlet, ám kétségtelenül a dohányos vendégek kényelmét szolgálta. A fiatalok védelme miatt azonban a dohányosok esetleg vállalják majd azt a kényelmetlenséget – mondta –, hogy jól feltöltött készlettel érkeznek hozzájuk.

Pihenő a Szigeten. Spórolni kell majd a dohánnyal
Pihenő a Szigeten. Spórolni kell majd a dohánnyal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.