Spekulánsokból nem kér az MNB

Ismét a 300-as határ felé gyengült a forint, miután másfél hónappal kinevezését követően interjút adott Matolcsy György. Az MTI-nek adott első elnöki interjúban új elemként azt említette meg, hogy az átlagosan 4500 ezermilliárd forintos kéthetes jegybanki kötvényállomány kilencszázmilliárdos csökkenését adminisztratív intézkedésekkel támogatná.

A javaslat szerint a kereskedelmi bankoknak a jegybanknál elhelyezett, most ötszázalékos alapkamattal kockázatmentesen fialtatott kötvényeit hasonló futamidejű betéttel váltanák fel, ám az új szabály szerint utóbbiba csak olyan pénzintézetek tehetnék fölös forrásaikat, amelyek valóban hiteleznek is Magyarországon. A Bankszövetség elnökének, Patai Mihálynak ezt célzó kezdeményezését Matolcsy a monetáris tanács elé viszi azzal, hogy külföldi befektetők a jövőben ezentúl ne vehessenek részt a kéthetes kötvényprogramban. A bejelentés hatására a forint árfolyama az addigi 294-es szintről egészen 298,5-ig szaladt el.

Matolcsy leszögezte: minden módon csökkenteni kívánja az ország külső pénzügyi függőségét, ezen belül is a rövid külföldi forrásoknak való kitettséget. A kis- és középvállalkozásokat jegybanki forrásból finanszírozott, a kereskedelmi bankoknál júniustól – a tervek szerint – legfeljebb kétszázalékos kamattal elérhető, 250 milliárd forintos új hitelforrás iránt tömeges érdeklődést tapasztaltak.

Az egyeztetések során kiderült: a bankok nyitottak arra, hogy valamenynyi célra – így állóeszköz- és forgóeszköz-finanszírozásra, hitelkiváltásra és uniós támogatások önrészének előteremtéséhez is – felhasználhassák a kkv-k a forrást. Egy másik, ugyancsak 250 milliárd forintos keretösszeggel megtámogatott, a vállalkozói devizahiteleket kétszázalékos kamatozású forinthitelre átváltó konstrukcióra is lesznek jelentkezők.

A jegybankelnök szerint a monetáris politika reformja, ha ötéves késéssel is, de megkezdődik az MNB-ben. Megemlítette, hogy a kollégáinak kiírt szakmai pályázatra 103 értékes munka érkezett, amelyből sokat a monetáris politika is fel tud majd használni.

Az ár- és a pénzügyi rendszer stabilitása megvalósult, most a gazdasági stabilitás megteremtése van soron –vélekedett. A gazdaság és a foglalkoztatás bővítéséhez a jegybanknak megvannak a maga eszközei és azokkal élni is fog. „Ha a gazdaság rendben van, akkor a pénz is rendben lesz, de ha csak a pénz van rendben, attól még nem biztos, hogy rendben lesz a gazdaság” – fogalmazott Matolcsy. Ennek szerinte alapfeltétele a hetvenszázalékos foglalkoztatottság, szemben a mostani 56 százalékossal, és a húszszázalékos GDP-arányos beruházási ráta, szemben a mai 16 százalékkal.

Az MNB és a PSZÁF összevonását támogatják, az biztos, hogy európai mintára a pénzügyi felügyelet olvad a jegybankba, s nem fordítva – egyértelműsítette az erőviszonyokat a jegybankelnök. Utalt arra, hogy számos jegybankot felvérteztek már felügyeleti jogosítványokkal. Az összevonás kérdésében a kezdeményező szerep a kormányé, illetve a frakciószövetségé – tette hozzá. Akárhogy is, az MNB-nek olyan sok teendője van, hogy mindenképp szüksége lesz egy harmadik alelnökre is – mondta Matolcsy György.

Rogánnak tetszik a fúziós terv

A kormány vizsgálja az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás még nyár előtt a parlament elé kerülhet – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) fórumán. Meggyőződése szerint a teljes fúzió nem járható út, mert vannak olyan jogkörök, amelyek nem a jegybankhoz tartoznak. Ilyen az értékpapír-piaci felügyelet, amelynek jövője másként képzelhető el. A biztosításfelügyelet beolvasztása is kérdéses lehet.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szólt arról is, hogy a különadók fennmaradásával a következő kormányzati ciklus közepéig mindenképp számolni kell. Érdemi gazdasági növekedés nélkül ugyanis csak ezekkel tartható egyensúlyban a büdzsé. A héten beadott konvergenciaprogram kapcsán kifejtette: a kormány „sokkal nagyobb óvatossággal figyel” az Európai Bizottság észrevételeire. Tavaly bebizonyosodott, hogy a bizottság szakértői sok ponton „rendszeresen és folyamatosan tévedtek”. Kiigazító lépésekre szerinte nem lesz szükség, de azt ő is világosan látja, hogy a magyar gazdaságban kétségkívül van növekedési kockázat.

 

Matolcsy első nyilvános szereplésén, az MNB gazdaságélénkítő csomagjának április eleji bejelentésén
Matolcsy első nyilvános szereplésén, az MNB gazdaságélénkítő csomagjának április eleji bejelentésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.