A magyar kormány olcsóbbá tette az elektromos cigit

Egyszerre tette olcsóbbá az elektromos cigarettába való nikotinos patronokat, oldotta meg a forgalmazók netes kereskedelmi problémáit, és mondott le jelentős adóbevételekről a kormány. Ehhez semmi nem kellett, csak az átgondolatlan tiltás.

Bíróságokon a sor, hogy külföldi példákhoz hasonlóan nálunk is eldöntsék: az elektromos cigarettára – pontosabban annak nikotinos patronjára – érvényes-e a gyógyszertörvény. Az egészségügyért felelős államtitkárság Szócska Miklós államtitkár vezetésével ugyanis kezdettől fogva azon a véleményen van, hogy az e-cigarettának át kellene menni a gyógyszer-engedélyezési eljáráson, ugyanis vonatkozik rá a gyógyszertörvény.

Ez a gyakorlatban annyit jelent: évekre kivonnák a terméket a forgalomból. Az államtitkárság szerint erre azért van szükség, mert a termék veszélyes lehet a felhasználóra. A másik érv szerint ez a termék egészségügyi vonatkozású, hiszen segíti a leszokást a hagyományos cigarettáról – maguk a gyártók gyakran ezzel is próbálják eladni. A hivatalos jogszabály-értelmezés alapján tavaly ősszel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szétcsapott öt-hat nagyobb hazai forgalmazó között.

A novemberi razzia során több millió forintnyi árut – zömében nikotinos patront – foglaltak le, ám jogi szempontból lényegesebb, hogy több tízezer forintos bírságot kaptak a cégek. A legtöbb társaság bírósághoz fordult jogorvoslatért, egy füst alatt arra is kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg, valóban vonatkozik-e a termékre a gyógyszertörvény. Ám a kormány nem várt a bírósági határozatokra: kezdeményezte a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. Ez három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik hamis egészségügyi terméket forgalmaznak.

A néhány ezer forintos bírságnak ugyanis nincs visszatartó ereje. A súlyos börtönévekkel riogató új magyar jogszabályok miatt a hazai forgalmazók gyakorlatilag testületileg az internetre vonultak a termékeikkel. Ausztria kivételével ugyanis mindenütt másutt legális az e-cigaretta. Sőt: a készülék és a nikotinos patron birtoklása nálunk sem bűncselekmény – csak az árusítás volna az. Vagyis: semmi akadálya annak, hogy a forgalmazók külföldről, weben át lássák el vevőiket nikotinos patronokkal.

Ha tetszik: az egészségügyi államtitkárság ügybuzgalma azt eredményezte, hogy a teljes ágazat számára gördülékenyebbé vált az e-cigaretta eladása. Az egyetlen megoldandó feladat, hogy az elektromos cigarettát áruló weblap üzemeltetőjének kilétét eltitkolják, ám – mint az egyik cég nevének elhallgatását kérő képviselője elmondta – „ez félórás történet”. Ezenkívül mindössze néhány határon túli lerakatra van szükség, a raktárat azonban jóval egyszerűbb és olcsóbb fenntartani, mint a korábbi pesti üzlethelyiséget. Az általunk megkeresett két cég úgy látja: gyakorlatilag nem csökkent a forgalmuk.

„Amikor az államtitkárság tavaly kampányba kezdett, mondván, hogy az e-cigaretta veszélyes termék, éreztünk egy pici visszaesést. Azonban amióta online szolgáljuk ki az ügyfeleinket, visszaállt a korábbi forgalmunk. Azzal, hogy a teljes ágazat a netre kényszerült, mindenkinek könnyebb volt a vásárlóikat átterelni az online piacra” – mondták. A másik társaságnál hozzátették: „Vannak vásárlóink, akik nálunk tanulják meg a netes kereskedelem használatát, az internetes fizetés mikéntjét.”

Mindeközben a magyarországi tiltással sikerült olcsóbbá is tenni a terméket. A forgalmazónak nem csupán az üzemeltetési költségei alacsonyabbak, az áfaszint is kedvezőbb, a magyar 27 százalék helyett 20 százalék körüli. Igaz: ez utóbbi tételt nem a magyar költségvetésbe fizetik be. A forgalmazók szerint a hatóságok kemény fellépése lényegében csak néhány magyarországi gyártással kísérletező céget lehetetlenített el.

Mi a veszélyesebb?

Az egészségügyi államtitkárság szerint balesetveszélyes olyan kapszulát árulni, amely súlyos idegméreggel, nikotinnal telített. A forgalmazók úgy vélik, miután az oldott nikotint a patronban egy szivacsos felületre viszik fel, akkor sem lehet hozzáférni a gyilkos folyadékhoz, ha feltörik a patront. Szerintük a tiltás az otthoni pepecselőknek csinál kedvet, akik esetleg megpróbálják saját maguk utántölteni a cigarettájukat, ami viszont valóban súlyos veszélyeket rejt magában.

Ellenőrzés a NAV laboratóriumában. Ügyelnek a részletekre
Ellenőrzés a NAV laboratóriumában. Ügyelnek a részletekre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.