Vízumot érnek a magyar kötvények

Megkötötte az első forgalmazói szerződéseket az úgynevezett letelepedési kötvény értékesítésére az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), a megállapodás eredményeként Kínában és Vietnamban vásárolhatnak magyar állampapírt azok, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket.

A parlament tavaly ősszel teremtette meg a befektetői letelepedés intézményét: ennek lényege, hogy aki minimum 250 ezer euró (jelenleg mintegy 74 millió forint) értékben vásárol legalább ötéves futamidejű magyar állampapírt, az Magyarországon öt évre tartózkodási engedélyt kap, s az engedélyt meg is lehet hosszabbítani.

A letelepedési kötvények értékesítéséből várt összegekkel az év eleji devizakötvény-kibocsátás, a Prémium Euró Magyar Államkötvényekből (PEMÁK) befolyó pénzek, valamint az Európai Beruházási Banktól (EIB) lehívható források mellett az ÁKK már alapvetően fedezni tudja az idén lejáró 5,1 milliárd eurónyi devizaadósságot – mondta lapunknak Borbély László András, a szervezet általános vezérigazgató-helyettese.

Piaci vélemények szerint így már nem biztos, hogy az idén szükség lesz még egy devizakötvény-kibocsátásra. Az ÁKK finanszírozási terve szerint 4-4,5 milliárd eurónyi devizaforrást kívánt bevonni 2013-ban a piacokról. (Vagyis nem az összes idén lejáró 5,1 milliárd eurónyi adósságot finanszírozta volna újra ilyen módon.) Ebből az év eleji dollárkötvény-kibocsátással már behoztak 2,4 milliárdot.

Ugyanakkor a tavaly év végén bevezetett PEMÁK-ból a vártnál több, a legfrissebb hírek szerint több mint 1,4 milliárd eurónyi fogyott, amelyből 1-1,1 milliárd jutott erre az évre. Vagyis összességében már 3,5 milliárd eurónyi devizaforrás bevonásánál jár az ÁKK.

Az eddig bevont devizaforrások alapján ugyan még mintegy egymilliárd euró hiányzik, az eddigi tapasztalatok alapján azonban borítékolható, hogy a PEMÁK új sorozata is – még ha a kamatszint az utóbbi időben csökkent is – sikeres lesz, az ebből befolyó összegek akár fedezhetik az említett lyukat.

Borbély a Reutersnek nyilatkozva megjegyezte: ha a piaci helyzet erre lehetőséget ad, elképzelhető, hogy az idei évre még hiányzó egymilliárd eurónyi devizaforrás egy részét forintállampapírok kibocsátásával teremtik elő. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem szándék, csak lehetőség, és csak akkor élnek vele, ha ennek semmilyen kedvezőtlen hatása nincs a forintpapírok piacára. Ezenkívül figyelembe kell venni a kibocsátás szerkezetét és lejáratát is – tette hozzá. Leszögezte: az alapvető cél továbbra is az, hogy a lejáró devizaadósságot deviza-, míg a forintot a forintpiacon újítsák meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.