Rohamtól tart a ciprusi kormány

Megvan az EU–IMF-megegyezés, de a ciprusiak még mindig nem nyúlhatnak a pénzükhöz, a bankok zárva. Az internetes felületeken már látható a számlán maradt összeg, de utalásokat még nem lehet indítani. A kedd reggelre ígért, várva-várt nyitást az utolsó pillanatban, hétfő éjjel lefújták, s így még mindig minden áll a szigeten.

Mindenki kezd kifogyni a készpénzből, a pénzkiadó automatákból egy kártyáról már csak napi 100-120 euróhoz lehet hozzájutni. Az ATM-ek előtt még mindig kígyóznak a sorok. Van, aki lassan két hete nem jut pénzhez. Maroulla Hrisztodoulou 70 éves nyugdíjas tanárnő kiábrándultan mondta el: neki nincs hitelkártyája, csekk-könyve, miközben az összes pénzét a Bank of Cyprusnál tartja. „Minden hónapban elmegyek a bankba, s annyi pénzt veszek ki, amennyire szükségem van a mindennapi bevásárlásokhoz, a megélhetéshez. Már nagyon várom, hogy kinyisson a bank, teljesen kifogytam” – panaszkodott.

A kisebb üzletekben, trafikokban, gyógyszertárakban kizárólag készpénzzel lehet fizetni, a bizonytalan helyzetben nem mernek hitelkártyát és csekket elfogadni a tulajdonosok. Ugyanakkor a készpénz kezd felhalmozódni ezekben az üzletekben. Biztonsági szempontból is veszélyes a további bankzárlat.

A ciprusi kormány attól tart, hogy a csütörtök reggelre tervezett banknyitáskor óriási roham lesz, s várhatóan lesznek, akik már hajnalban letáboroznak a bankfiókok elé, hiszen mindenki szeretné minél előbb a kezében tudni megmentett euróját, különösen az elmúlt 11 nap feszített drámája után. Állítólag sok külföldi – köztük számos orosz – azért érkezett a már tavaszi színekben tündöklő szigetre, hogy hazavigye, akár táskájában is, a pénzét. A bankzárlat csütörtöki feloldásával sem válik újra teljesen szabaddá a tőkemozgás. Még nem tisztázott, hogy első körben mekkora összegben limitálják a felvehető pénzt, de a korlátozások a két legnagyobb ciprusi bank, a Laiki és a Bank of Cyprus esetében valószínűleg szigorúbbak lesznek. A tőkemozgás korlátozása várhatóan a ciprusiakat és a külföldieket is érinteni fogja, de majd fokozatosan enyhíteni fogják. Meg nem erősített hírek szerint a repülőtereken, hajókikötőkben a határőrök is ellenőrzik, hogy senki ne vigyen ki tízezer euró fölötti összeget a szigetről. Ugyanakkor egyelőre sok cégnek a hónap végi bérfizetés is gondot okoz, valószínűleg mindenki késve kapja majd meg a járandóságát, ha egyáltalán megkapja. S az emberek nem tudják, milyen hatással lesznek az életükre az új rendelkezések, s egyáltalán megmarad-e a munkahelyük.

Olaj volt a tűzre, hogy még a múlt héten, vagyis a krízis és a bankzár idején, ciprusi pénzintézetek Londonban lévő fiókjaiból elég nagy összegek szivárogtak ki. Ezt jelenleg vizsgálják.

Nikosz Anasztasziádisz elnök hétfő esti televíziós beszédében az összefogásra, megértésre szólította fel az elkeseredett lakosságot. Viszont nem olyan könnyű higgadtnak maradni azon a Cipruson, ahol az élet akadozik, megrendült a bizalom a kormányban, az EU-ban és a bankokban is. A gazdaság szétesőben, s az új határozat értelmében a százezer eurónál magasabb betétekkel rendelkezők a pénzük 30-40 százalékát is elveszíthetik, beleértve az egyházat is, amelynek érdekeltsége van szállodákban, sörfőzésben is.

Bankszanálás a gazdagok pénzén

A bankszanálásra vonatkozó közös európai szabályok tárgyalása még folyik a tanács és az Európai Parlament között, de nincs kizárva, hogy a százezer euró feletti összeggel rendelkező nagybetéteseknek részt kell majd venniük a veszteségmegosztásban – jelentette ki Chantal Hughes, Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős EU-biztos szóvivője. A bizottság tavaly mutatta be a bankszanálásra és a bankbetét-garanciára vonatkozó jogszabálytervezeteket, amelyeket jelenleg a parlament és a tanács, azaz a tagállamok tárgyalnak meg, a javaslat végső szövegében ezért még történhetnek változások. Hughes emlékeztetett rá, hogy a bizottsági javaslat szerint a százezer euró alatti összeggel bíró betéteseknek nem kell részt venniük a veszteségmegosztásban. A bankszanálási mechanizmus az épülő bankunió egyik fontos alapeleme, ám most Ciprus példájából általános gyakorlat is lehet. Gunnar Hökmar, a parlament néppárti frakciójának alelnöke a Reutersnek azt nyilatkozta, támogatják, hogy a nagybetétesek pénzét be lehessen vonni az unióban a bankok szanálásába. Szerinte ugyanis így arra lehetne ösztönözni a leggazdagabbakat, hogy nézzék alaposan meg, milyen pénzintézetben tartják a vagyonukat. (Brüsszeli tudósítónktól)

Nyerőben. A görög Piraeus bank egyik athéni fiókja. A Piraeus 524 millió euróért felvásárolta három ciprusi pénzintézet görögországi fiókjait, és ezzel a második legnagyobb pénzintézet lett országban
Nyerőben. A görög Piraeus bank egyik athéni fiókja. A Piraeus 524 millió euróért felvásárolta három ciprusi pénzintézet görögországi fiókjait, és ezzel a második legnagyobb pénzintézet lett országban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.