Elhúzódó áfafaragás

Március 27-én kerül a kormány elé az élelmiszeráfa csökkentéséről szóló előterjesztés, amelyet a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca közösen készített el – mondta a lapunknak Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A csúszást (eredetileg a benyújtást március közepére tervezték) a kormány leterheltségével magyarázta.

Szavai szerint az előterjesztésben a tárca továbbra is ragaszkodik az egységes, minden élelmiszerre vonatkozó áfamérsékléshez. Több változat is napirenden van. Lehetőség volna az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére (jelenleg a tej és a pékáruk 18 százalékkal adóznak, míg a többi élelmiszerre a 27 százalékos kulcs vonatkozik), de szóba jöhet egy minden élelmiszerre vonatkozó mérséklés is. Szó van 5 vagy 12 százalékos élelmiszeráfáról is.

Elképzelhető, hogy a költségvetés nehéz helyzetére tekintettel csak a húsfélékkel bővül a kedvezményes kör – ám ennek lehet, hogy alacsonyabb kulcsa lenne. Az is lehetséges, hogy a kormánydöntés nyomán csak 2014-től vezetnék be a kisebb áfát (addig pedig a feketézők elleni fellépés fokozásával próbálják a kincstár bevételeit növelni és a legálisan termelők helyzetét javítani). Nincs kizárva az sem, hogy a kormányfő által a napokban bejelentett 35 százalékos „luxusáfa” révén pótolja a költségvetés, amit élelmiszerek áfájából a lakosságnál hagy. A probléma ugyanis az, hogy a csökkentés jelentős – több százmilliárdos kieséssel járna a költségvetés számára. Igaz, a szakértők azt is mondják, hogy ebből a gazdaság fehéredése jelentős összeget visszahozna. További mérlegelendő kérdés, hogy az áfacsökkentés hatása a felmérések szerint nem feltétlenül vagy nem teljes egészében jelenik meg az árakban.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke mindenesetre egy tegnapi rendezvényen ismét hangsúlyozta, hogy a súlyos válságban lévő ágazat bajain sokat segítene, ha a jelenlegi 27 százalékos áfakulcsot csökkentené a kormány. A tavalyi évet is, ahogy 2011-et is, legalább hétmilliárdos veszteséggel zárják a feldolgozással foglalkozó húsos és baromfis cégek. A deficit kialakulásában jelentős felelőssége van a költségvetésnek sok tízmilliárdos kárt okozó, olcsóbb árut kínáló, feketén dolgozó henteseknek. Ha azonban csökkenne az áfa, akkor nekik sem érné meg a csalással a lebukást kockáztatni.

100 MILLIÁRD

AZ AGRÁRTÁRCA háttérintézményének számításai szerint 100 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés bevételét egy 12 százalékos általános élelmiszeráfa bevezetése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.