Magyar Posta: Vezetőváltás után partnercsere?

Viharos sebességgel távozott a múlt héten a Magyar Posta pénzforgalmi vezérigazgató-helyettese. Bakati Gábor akkor hagyta el az állami vállalatot, mielőtt annak pénzforgalmi szerződései éppen kifutottak, de újakat még nem kötöttek.

Információink szerint a pénzforgalmi szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes már nem közlekedhetett kíséret nélkül az állami társaságban azt követően, hogy Szarka Zsolt, a nemrégiben kinevezett vezérigazgató közölte vele, távoznia kell. A postás dolgozók azonban nem ezen csodálkoznak, mint mondják, ilyen fontos vezető pozíció elvesztésekor a hasonló biztonsági intézkedések nem példa nélküliek.

Az azonban sokkal inkább gondolkodóba ejtette őket, hogy miért akkor megy a terület vezetője, amikor épp kifutnak a Magyar Posta azon szerződései, amelyek a pénzforgalmi működést garantálják. Eddig az OTP és az Erste Bank volt a Magyar Posta két partnere. Az eredetileg 2012 év végén lejáró szerződéseiket fél évvel meghosszabbították, mert a vállalatnál nem sikerült döntést hozni a folytatásról. Úgy tudjuk, ez formálisan mindmáig nem született meg, így kérdés, ki fogja levezényelni az ezt előkészítő szakmai munkát.

Bakati eltávolítására forrásaink szerint több magyarázat is lehet. Az egyik, hogy a Magyar Posta néhány héttel ezelőtt kinevezett, s a bankszektorból érkező vezérigazgatója úgy gondolja: szakmai tapasztalata alapján saját maga is le tudja vezényelni ezeket a folyamatokat, ezért nincs szüksége pénzforgalmi helyettesre. A Magyar Posta honlapja szerint ma ezt a pozíciót senki nem tölti be.

Másik logikus magyarázat, hogy a vezérigazgató nem kér az elődei által kinevezett vezetőkből, hanem saját bizalmi embereivel szeretne dolgozni. Amin nem is csodálkozhatunk: a Magyar Posta előző vezérigazgatóját, Geszti Lászlót még Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszter nevezte ki. Azóta nemcsak a miniszteri poszton, de a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élén is változás történt.

Nehéz nem észrevenni, hogy a Magyar Posta vezetésébe érkező szakemberek a pénzügyi szektorból jöttek, ráadásul hárman is ugyanattól a cégtől. Szarka Zsolt, a frissen kinevezett vezérigazgató korábban az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese volt. Lontai Dániel négy évet töltött az FHB-nél, míg 2013 elején a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tanácsadója lett, s ebben a minőségében delegálták a posta igazgatóságába. Szauer Tamás jelenlegi általános vezérigazgató-helyettes pedig a portfóliómenedzsment, majd a bankbiztonsági területeket vezette az FHB-nál, mielőtt az állami vállalathoz szerződött.

A lejáró pénzforgalmi szerződések nyomán az sem lenne meglepő, ha a vezetők után változások következnek be a Magyar Posta jelenlegi partneri rendszerében is. Elképzelhető, hogy az OTP Bank és az Erste is körön kívülre kerülhet. A posta pénzforgalma hatalmas üzlet, nincs olyan bank, amely ezt ne szeretné megkaparintani, maximum olyan, amely nem elég nagy és erős hozzá. Mivel állami tulajdonú vállalatról van szó, mindig is természetes volt, hogy a legnagyobb magyar pénzintézetek komoly szerephez jutnak ebben.

Az Erste előtt néhány éve nyílt meg a lehetőség, akkoriban az állam a fair viszonyokat kívánta demonstrálni a lépéssel. Valószínűleg fontos lesz az új pénzforgalmi partnerről szóló döntésben, hogy az állami céget kiszolgáló kereskedelmi banknak legyen magyar elkötelezettsége – a kabinet hirdetett célja a hazai tulajdonú pénzintézetek helyzetbe hozása. Ez a postát hagyományosan kiszolgáló OTP mellett az FHB-nak is esélyt jelenthet. A cégben ugyanis tulajdonos a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 4,12 százalékban, a belföldi intézményi befektetők pedig 58,55 százalékkal, a külföldi intézményi befektetők 22,01, bel- és külföldi magánszemélyek 6,25, míg egyéb szervezetek 8,79 százalékos részesedéssel bírnak az FHB-ban.

Szarka Zsolt, a posta vezérigazgatója
Szarka Zsolt, a posta vezérigazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.