Nagy bukták

A tavalyi évet 160 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárták a magyarországi bankok – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból.

Az előző évi 243 milliárdos mínuszhoz képest ez ugyan jelentős javulásnak tűnik, ám valójában azt jelzi, hogy a kivéreztetett szektor egyre nagyobb problémákkal küzd. A veszteség oka most egyértelműen a rossz, nem törlesztett hiteleken elszenvedett értékvesztés, illetve az ezekre képzett céltartalékok. Az utolsó negyedévben ezen a soron 170 milliárd forintot buktak a bankok – bár köztük is vannak különbségek.

A PSZÁF adatai szerint a veszteséges bankok összesen 306 milliárd forintos mínuszt könyvelhettek el tavaly, ennek döntő részét, csaknem 90 százalékát a három leginkább veszteséges pénzintézet hozta össze. A felügyelet ugyan nem nevesíti a bankokat, de a három között valószínűleg ott van az MKB, amely 2010-et és 2011-et is százmilliárd forintot meghaladó veszteséggel zárta. Ezzel szemben a nyereséges intézmények összesen 146 milliárd forint eredményt tudtak felmutatni. Ennek az összegnek több mint kétharmadát három bank érte el. Ezeket szintén nem nevezte meg a pénzügyi felügyelet, de a legjobban nyilván most is az OTP Bank teljesített. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.