Narancssárga számlagondok

Oldalanként átlagosan tíz helyesírási hibát fedeztek fel lapunk munkatársai az új típusú gáz- és villanyszámlák Magyar Közlönyben közzétett, kötelezően alkalmazandó mintáiban. A szórás jelentős: van oldal, ahol a hibák száma megközelíti a húszat és van, ahol csak néhány akad.

Az energiaszolgáltatók azonban más okból kérnek halasztást az új számlakép bevezetésére – tudtuk meg. Körkérdésünk alapján a Tigáznál megerősítették: az olasz hátterű gázszolgáltató csoport határidő-módosítást kért. A rendelet a kihirdetéstől számított 15. naptól írta elő az új, immáron a kormányzat intézkedései által elért megtakarítást egyértelműen kimutató, és e tekintetben mindenképpen egyszerűbb számlakép alkalmazását. A határidő jövő hét kedd.

A Tigáz az ehhez szükséges – összesen több tízmilliós költségű – fejlesztések, technikai, tartalmi átalakítások, tesztek és beszerzendő anyagok miatt kért halasztást. A jogalkotók válaszát még várják. Leszögezték, hogy az eddigieknek megfelelően betartják a hatályos jogszabályokat, így a jövőben formailag és tartalmilag is az új előírás szerint járnak el. A mostantól alkalmazandó forma kialakításába nem vonták be őket, de a számlaképet eddig is meghatározó hatóság felé folyamatosan éltek egyszerűsítési, kezelhetőségi kezdeményezésekkel. Úgy érzik, a rezsicsökkentési elem kivételével az általuk eddig alkalmazott számla jelentősen hasonlított az újonnan előírtakhoz. De mindennemű egyszerűsítési szándékot is üdvözölnek. A Tigáz 1,2 millió lakossági fogyasztójának küldi ki a jelenleg hatályos – tehát a régi – formátumban az első, 10 százalékos árkedvezményt tartalmazó számlákat.

Kissé óvatosabban fogalmaz Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője. Szavai szerint az előírt határidőig – amit március 1-jeként értelmeznek – a kiemelt színcsíkba foglalt szöveget (vagyis a megtakarítás mértékét) tudják megjelentetni számlájukon. Ám a Magyar Energia Hivatal (MEH) által előírt egyéb változtatások jóval komolyabb programozási munkát igényelnek. Így a számlakép más rendelkezéseit csak több hónapos munkával lesznek képesek átültetni nyomtatványaikba. A már elkészült januári – tíz százalékkal alacsonyabb árakat tartalmazó – számláikat változtatás nélkül kapják ügyfeleik. Esetleges többletköltségeiket nem kívánta megbecsülni.

Az EdF Démász a többi áramszolgáltatóhoz hasonlóan többször jelezte a MEH felé, hogy az előírásaik alapján készült számla bonyolult – szögezi le a szegedi központú áramcsoport. Ezért a cég üdvözöli az új formátumot. Közvetlenül nem vonták be őket a munkába, de az új számlakép érezhetően tükrözi visszajelzéseiket. Ügyfeleik legkorábban február 20-a után kapnak új formátumú leveleket. A francia hátterű energiacégnél úgy fogalmaztak: hasonló változások bevezetése esetén célszerűnek tartanák időben bevonni a szolgáltatókat az új előírások kidolgozásába és az előkészítésébe. Az EdF Démász a januári számlát még a régi formátumban készítette el és postázta mintegy 700 ezer lakossági ügyfelének. Az átállási költségeket nem kívánták megbecsülni, de leszögezték: a technikai megvalósítás komoly informatikai fejlesztést igényel. Ezen szakembereik dolgoznak.

A Főgáz ismereteink szerint vizsgálja a rendeletet, az E.ON későbbi választ ígért, a GDF Sueztől nem reagáltak.

Egyes forrásaink a leghangsúlyosabb elemek narancssárga színezését öngólnak nevezték, mivel így nemcsak a kedvezményhez, hanem a fizetendő összeghez is a kormánypártéhoz hasonló szín társul. Már csak azért is bonyolultabbnak vélik az új számlákat, mert a villamosenergia-elszámolószámla kettőről háromoldalassá bővült. A rendelkezés nem tér ki az elektronikus számla formájára sem. A rendelet egyes értelmezései szerint mostantól a banki átutalással fizetőknek is ki kell küldeni a sárga csekket, ami sokaknál okozhat félreértéseket.

Mi vagyunk a legszegényebbek

Egy átlagháztartás Csehországban 5, Németországban 6, Romániában 10, Lengyelországban 16, Magyarországon 20 százalékot költ jövedelméből energiaszámlákra – idézi az Energiaklub számítását a szigeteléssel foglalkozó Knauf Insulation. 380 ezer honi család esetében az arány több mint 34 százalék. Ők az úgynevezett energiaszegények, akik nagy valószínűséggel nem tudják teljes egészében felfűteni a lakásukat. A probléma leginkább a vidéki, gázfűtéses családi házban lakó, egyre csökkenő jövedelmű nyugdíjasokat érinti. A Knauf Insulation a megfelelő szigetelésben látja a megoldást. Ezzel évi több százezer forint rezsiköltség takarítható meg, és a környezetet is kevésbé szennyezzük.

Csikorgó átállás

Az előző hónap során számos lakossági panaszt szült a számlázási átállás. A tapasztalatok szolgáltatói „trükközésre” kevésbé utaltak. A legáltalánosabb félreértést az okozta, hogy a januárban érkező számla változatlan volt – esetenként még magasabb is –, mint az előző. Ennek az az oka, hogy januárban még a decemberi fogyasztás után kaptuk a számlát, amire még az akkor érvényes, magasabb tarifa vonatkozott. Tetézte a bajt, hogy sokak tarifája épp az év végén került át a kedvezményesből a normálba, ami akár több mint tízszázalékos emelkedést is hozott. Az áram esetében évi 1320 kilowattóra, a gáznál évi 1200 köbméter fogyasztásig kapjuk kedvezményesen, efelett drágábban az energiát. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha a szolgáltató korábbi szokásaink alapján feltételezte a határnál magasabb fogyasztást, a számla egy részére már az év elejétől kezdve alkalmazza a magasabb árakat. Ennek épp az az oka, hogy a fogyasztó ne az év végén szembesüljön sokkal magasabb számlákkal. Az évi egyszeri elszámoláskor minden, a becslésből eredő eltérést korrigálnak – ígérik a cégek.

Nehéz lesz az átállás
Nehéz lesz az átállás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.