Alig csökken a területalapú támogatás

A magyar agrárium nem jár rosszul az Európai Unió 2014-ben kezdődő, hétéves költségvetési ciklusában – mondta Raskó György, az EU által felkért tanácsadó, agrárközgazdász. Tájékoztatása szerint a legfontosabbnak számító, évenkénti földalapú támogatás a 27 tagállamban 43,4 milliárd eurós összegről 42,8 milliárdra csökkent ugyan, de a magyar tárgyalók sikerét dicséri, hogy az újabb tagállamok között hazánk járt a legjobban.

Jelentősen csökkent a támogatásra fordítható összeg az EU 15 tagállamában, viszont jelentősen, hektáronként 35-77,7 euróval nőtt a Baltikumban, de ezek az országok a 140-170 eurós összegeikkel messze elmaradnak a magyar gazdáknak jutó pénztől.

Magyarország az idei 1 milliárd 313 millió eurónál alig valamivel kevesebbre, 1 milliárd 294,5 millió euró földalapú támogatásra számíthat 2014-től. Vagyis: egy hektárra a jelenlegi 259,7 euróval szemben, minimálisan kevesebbet, 256,1 eurót kapnak majd a gazdák.

Raskó hozzátette, valamelyest változik a támogatás szerkezete is. A földalapú támogatást ugyanis az újonnan belépő termelők, a fiatal gazdák, valamint az átalánytámogatást választók dotálásához kapcsolják. Ez utóbbiak az 5 hektáros területnél kisebb gazdasággal rendelkezők, akik hét évre választhatják az átalányadózást. Ezért évente 1000 eurót kapnak, s nem rájuk nem érvényesek a keresztmegfelelés szabályai. Raskó György számukat legalább 60-80 ezerre becsüli. Mindezt figyelembe véve, az egy hektárra jutó átlagos nettó támogatás 220 euró lesz évente.

A szakértő hozzátette: a jövőben a földalapú támogatásért számos környezetvédelmi előírásnak is meg kell felelni. Ilyen lesz a kötelező ugaroltatás, mert az első évben a gazdaságban kötelesek nem művelni, pihentetni a terület 3,5, később 7 százalékát.

Az elkövetkező hét évben, összesen 3,24 milliárd euró vidékfejlesztési támogatás érkezik, ami 5-6 százalékkal kevesebb a mostani elszámolási időszak pénzénél. Vagyis évente, mintegy 463 milliót oszthatnak fel, a korábbiaktól részben eltérő célokra. A jövőben prioritást élvez az erdészet, öntözésfejlesztés, helyi élelmiszer-feldolgozás fejlesztése, valamint a termelők értékesítő szervezeteinek támogatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.