Első Európai CSR Díj

Decemberben látott napvilágot a hír: kiírták az első Európai CSR Díjat, amelyet az Európai Bizottság alapított, s a társadalmi felelősségvállalással (CSR) kapcsolatos jó gyakorlatokat hivatott népszerűsíteni. A díjra a partnerszervezeteken keresztül kontinensünk 28 országából lehet pályázni. Az Európai CSR Díjért zajló nemzeti versenyt hazánkban a Követ Egyesület koordinálja.

A nemzetközi elismerésre azok a cégek pályázhatnak, amelyek innovatív és az elmúlt öt évben nem üzleti szereplőkkel együttműködésben megvalósított CSR-programmal rendelkeznek – mégpedig olyannal, amely pozitív hatást gyakorol a fenntarthatóságra. A kiírás jelentőségével kapcsolatban Antonio Tajani , az Európai Bizottság alelnöke rámutatott: a díj révén fokozott figyelem irányul majd a társadalmi felelősségvállalásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatokra. Óriási lehetőség azon cégeknek, amelyek eredményei eddig rejtve maradtak a nagyközönség előtt – s e téren elsősorban a kisvállalkozások jönnek szóba.

Nyílt hazai zsűrizés

Az Európai CSR Díjért folyó verseny a CSR Europe és a Business in the Community elnevezésű szervezetek irányításával 28 európai országban egyszerre zajlik. A legjobb CSR-programok közül a nemzeti partnerszervezetek hirdetnek győztest kis- és középvállalati, illetve nagyvállalati kategóriában, ők juthatnak majd ki Brüsszelbe, a 2013 júniusában tartandó Európai CSR Díj-átadó ceremóniára.

Hogy Magyarországról mely vállalatok vehetnek részt a brüsszeli gálán, azt 2013. április 18-án a Követ Egyesület által szervezett CSR Piac szakkiállításon tudhatjuk meg. Mégpedig nyílt zsűrizés keretében: a szakmai zsűri és a többi érdeklődő előtt bemutatkozik mindkét kategória 4-4, előzetes válogatás után legjobbnak ítélt pályázata, a zsűri ezt követően hirdet majd eredményt. Az egynapos szakmai találkozón a két első helyezett cég nevén kívül ki fog derülni az is, mely vállalkozások kapják a hazai elismeréseket – a 2013 Legkiválóbb CSR Megoldása Díjat, a 2013 Valóban Felelős Vállalata Díjat, a Kisvállalati Különdíjat, a Közönségdíjat, valamint a Környezettudatos Vállalatirányítás Különdíjat.

Alapos háttérmunka

A pályázókat a Követ Egyesület sokrétű szakmai támogatásban részesíti. Ennek részeként január 23-án (lapzártánk idején) rendezte meg azt a konzultációt, amelyen a többtucatnyi pályázni kívánó cég képviselője megismerkedhetett a CSR Piac kiállításon gazdára találó díjak és az Euró pai CSR Díj pályázati feltételeivel, a pályázat menetével, az értékelés szempontjaival, s megtudhatta azt is, miként lehet sikeresen bemutatni egy-egy projektet. Tekintettel arra, hogy az Európai CSR Díjra innovatív és nagy hatású együttműködésekkel lehet (és érdemes) pályázni, egyértelműen kiderült az is, mi tekinthető innovatívnak, hogy mérhető a gazdasági és társadalmi hatás, s mi teszi a partnerek közös munkáját együttműködéssé.

Mint az egyesület képviselőjétől megtudtuk: a pályázatok benyújtásának határideje február 21-e, az előzetes érdeklődés alapján 40-50 vállalkozás jelentkezésére számítanak. Egy-egy cég legfeljebb négy CSR-intézkedéssel indulhat a hazai díjakért, az egyetlen feltétel, hogy azok a felelősségvállalás különböző területeivel – pl. energiahatékonyság, önkéntestevékenység, egészségmegőrzés stb. – legyenek kapcsolatosak.

 

Európai riválisok

Az Európai CSR Díjra a következő országok vállalatai pályáznak:

Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Koszovó, Luxemburg, Macedónia, Montenegró, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Törökország, Nagy-Britannia, Ukrajna.

További információ: www.kovet.hu, www.csrpiac.hu, www.europeancsrawards.eu

Ahol a szakma találkozik

A CSR Piac elnevezésű szakmai rendezvényt kétévente, idén immár harmadszor rendezi meg a Követ Egyesület. Legutóbb, a 2011-es kiállításon 40 vállalkozás és 16 civilszervezet mutatta be a társadalmi felelősségvállalás terén folytatott tevékenységét, és a kiállításra több mint 450 vendég látogatott el.

A hazai elismeréseket a CSR Piac kiállításon április 18-án adják át
A hazai elismeréseket a CSR Piac kiállításon április 18-án adják át
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.