A postások olvassák le a Tigáz mérőit

A Magyar Posta munkatársai olvassák le a Tigáz gázmérőit is – értesült a Népszabadság. Információnkat a Magyar Posta szóvivője megerősítette, azzal, hogy a két cég közötti együttműködés február elsején indul, s a részletekről csak később tájékoztatnak.

Az olasz Eni és a német RWE konszern érdekeltségébe tartozó Tigáz Zrt. az ország északkeleti régiójában, megközelítőleg hazánk harmadában nyújt gázszolgáltatást, a döntés több százezer előfizetőt érint. Lapunk megkeresésére a Tigáz nem kommentálta az információt. A cégnek jelenleg még dolgozó, de nevük elhallgatását kérő leolvasó munkatársaktól úgy tudjuk: eddig megközelítőleg kétszáz forintot kaptak egy címért, míg az állami cég ennek töredékét kínálta azoknak, akiknek a munkájára számít a Tigáz-órák leolvasásában.

Ha ez igaz, az azt is jelenti, hogy a posta kedvezőbb áron dolgozik a Tigáznak, mint versenytársa, akit most vált. Igaz, ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a gázszolgáltató eddig is nagy értékű szolgáltatást vett igénybe az állami cégtől, hisz az nyomtatja és kézbesíti a gázszámlákat. Az energiaszolgáltatónak nemcsak az alacsony ár számít, hanem a szolgáltatás is, számíthat a postások helyismeretére.

Ráadásul a jövőben rákényszerülhet arra is, hogy sűrűbben olvastassa le a mérőórákat, ugyanis a cég szolgáltatási területein is jellemző a hátralékos ügyfelek sokasága. A magyar fogyasztók összesen 76,5 milliárd forint 60 napon túli tartozást halmoztak fel az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatóknál a tavaly novemberi adatok szerint – közölte a Magyar Energia Hivatal (MEH).

A tavaly novemberi állapot szerint az áramszolgáltatóknak körülbelül 292 ezer fogyasztó tartozik összesen 25,3 milliárd forinttal, míg a földgáz árával mintegy 329 ezren maradtak 60 napon túl adósok, összesen 36 milliárd forint értékben. Szakemberek szerint a hátralékos ügyfelek jó részénél már a gyakoribb leolvasással is eredményt érhetnek el a cégek. A kintlevőségek növekedése súlyos pénzügy terheket ró a szolgáltatókra.

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy a Tigáz szolgáltatási területén milyen arányban fizetnek az ügyfelek részszámlák alapján, éves leolvasással, s mekkora részük fizet havonta rögzített óraállás alapján. Hogy hányan maradnak munka nélkül a váltás miatt, azt sem lehet tudni, hiszen a Tigáznak dolgozó alvállalkozók rendszerint nem csak ennek a cégnek dolgoztak. Ráadásul azokon a területeken, ahol rendszeres ellenőrzéssel is együtt jár a leolvasás, a cég saját dolgozói végzik ezt a munkát, s hogy ez a posta belépésével változik-e, az információink szerint egyelőre nem dőlt el.

A Magyar Postának mindenesetre nem teljesen új feladat a leolvasás: januártól már az Elmű-ÉMÁSZ szolgáltatási területén is a postások olvassák le a villanyórákat. Ennek bejelentésekor elmondták: az Elmű 100 milliót spórol a váltással, míg a liberalizációra készülő postának mintegy 600 millió forint bevétele származik az üzletből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.