Matolcsy rétestésztája: Nyárra csúszhat a kasszacsere

Egyre valószínűbb, hogy júliusra tolódik a pénztárgépek online bekapcsolása a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), de szakmai vélekedések szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az idén nem tudja levezényelni az összes hazai kassza cseréjét. Bár a pénztárrendelet újabb, lapunk birtokába jutott tervezetében még az áprilisi céldátum szerepel, szakmai berkekben azonban egyöntetűen úgy gondolják, a hátralévő időben fizikai képtelenség lenne levezényelni az átállást.

A jelek szerint tavaly ősszel Matolcsy György úgy jelentette be a pénztárgépek csatlakoztatását a NAV szerveréhez, hogy előtte nem konzultált a piacot ismerőkkel. Így történhetett meg, hogy csak december közepén, a pénztárrendelet első verziójának közzétételekor derült ki, jelenleg itthon nem is kapni olyan pénztárgépet, amely megfelelne a kormányzati elvárásoknak. Bár úgy tudni, hogy az NGM december közepén leült tárgyalni a piac képviselőivel, ám a most a szerkesztőségünkhöz is eljutott tervezetben továbbra is a korábbi műszaki leírás szerepel.

Márpedig ez alapján a legjobb esetben is hét-nyolc hónapot vesz igénybe, mire be lehet szerezni a kívánt kasszákat – vázolta az egyik nagy hazai pénztárgépimportőr vezetője. A cégnél úgy számolnak, hogy amennyiben megszületik a végleges pénztárrendelet, úgy a távol-keleti gyártók négy-hat hónap alatt tudják legyártani és leszállítani a kért pénztárgépeket. További egy-két hónap, mire a NAV is engedélyezi a berendezéseket. Ezek után következhet csak a gépek szoftveres hátterének tesztelése, így az év vége előtt valószínűtlen, hogy a kasszákat zökkenőmentesen csatlakoztatni lehessen a NAV rendszeréhez.

Kérdés, Matolcsy György tavaly októberben miért ígérte a január elsejei indulást, mikor a külföldi példák is azt mutatják, hogy az integrált rendszer kialakítása másfél évet vett igénybe. Úgy tudni, hogy az NGM a hétre újabb megbeszélést hívott össze a pénztárgépcserében érintettek képviselőivel. Az mindenesetre biztos, hogy az NGM-nek már most kínos lehet, hogy az elhamarkodottan előbb januárra, majd áprilisra bejelentett kezdés után tovább csúszik az átállás, ráadásul gyakorlatilag keresztet vethet arra a 95 milliárd forintra, amit a kasszák online ellenőrzése nyomán kifehéredő kiskereskedelemből idén remél.

A legvalószínűbb verzió ugyanis jelenleg az, hogy egy júliusi céldátum mellett is több lépcsőben tudják csak a hatóságok levezényelni az átállást. Így nyárra csak a POS-terminállal ellátott, jellemzően nagy kereskedelmi láncok gépei (melyeknek nincs szükségük az NGM által favorizált mobil-, GSM-adatkapcsolatra) tudnának csak elindulni az új rendszerben, míg később lehetne bekapcsolni az ECR (elektronikus cash register) típusú pénztárgépeket. Bár a nagy áruházláncok csatlakoztatása műszakilag nem jelent nagy kihívást (bár a POS-terminálokhoz így is új szoftver kell majd), a remélt milliárdok azonban ettől még nem folynak be. A bevételek eltitkolása éppen nem a hipermarketekre, hanem a kisebb kereskedőkre, szolgáltatókra jellemző. Ezért is furcsa, hogy az új rendelettervezet szerint pont ez utóbbi kör egy nagyobb szelete, a fodrászok, fogorvosok, illetve az üdítő- és parkolóautomaták kimaradnának az átállásból.

Egyelőre csak a költségek látszanak világosan: a NAV és az NGM szerint 400 ezer, míg más becslések szerint 150-200 ezer pénztárgépet érint az online kapcsolat kiépítése, amelynek költségét forrásaink 14–40 milliárd forint közé teszik. Az összeg azonban még változhat attól függően, hogy marad-e a rendelettervezetben most olvasható műszaki tartalom. A szaktárca továbbra is erőlteti az egyes szakértők szerint igencsak problémás mobil-adatkapcsolatot a NAV és a pénztárgépek között.

– Ma már 15 ezer forintért lehet beszerezni az internetről olyan GSM-blokkolót, amellyel azonnal meg lehet bénítani egy áruház működését – hívta fel a figyelmet az egyik, neve mellőzését kérő forrásunk. Más szakértők viszont éppen arra helyezik a hangsúlyt, hogy ugyanakkor a két végpont, a pénztárgép fekete doboza és a NAV szervere között megszakítás nélkül kommunikáló GSM-adatkapcsolatnál jóval magasabb az adatbiztonság szintje, mint egy kábeles megoldásnál, ahol több tízezer pénztár adatai áramolnak egy kábelben. Ugyanakkor úgy hírlik, hogy maguk a nagy mobilszolgáltatók – pedig számukra ez igencsak csábító üzlet lenne – is úgy vélték, hogy problémás és kockázatos lenne egy ilyen hatalmas adatforgalmat kizárólag mobilplatformon lebonyolítani.

A NGM által decemberben kiadott műszaki leírás láttán többen mindjárt arra gondoltak, hogy „valakinek” már birtokában van a rendelettervezetben megadott paramétereknek megfelelő pénztárgép, vagy legalábbis csak arra vár, hogy legyártassa azokat. A szektort ismerők szerint azonban ennek egyelőre nincs nyoma. A piac viszonylag kicsi: három nagyobb és két kisebb forgalmazóról tudni, és a jellemzően távol-keleti gyártókapacitás sem végtelen. Márpedig az általunk megkeresett cégeknél nem tudnak arról, hogy valaki mostanában nagyobb gyártókapacitást kötött volna le.

Tízmilliárdokba kerül az átállás
Tízmilliárdokba kerül az átállás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.