Az útdíjtender nyertese

A magának szabott határidő előtt két nappal, december 15-én jelentette be elektronikus útdíjtendere eredményét az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik úthasználatáért 2013. július 1-je után a megtett kilométerek alapján számlázó díjszedő és ellenőrző rendszert papírforma szerint a Getronics Magyarország Kft. építhetné ki.

A nettó 34,89 milliárd forintos ajánlatával a legismertebb európai rendszerintegrátorokat és egy kínai ellenlábasát maga mögé utasító magyar cégről a tájékozottak is csak annyit tudnak: szakemberei leheltek életet a hazai sztrádák e-matricás díjszedésének kamerás ellenőrző rendszerébe. Kevésbé ismert, hogy az ÁAK szerződését másfél hete aláírni nem tudó társaság „honnan jött”, mekkora erőt képvisel.

Számtalanszor olvashatták az Olivetti Computer nevet a televízió-képernyőkön az elmúlt évtizedekben a sportrajongók. Volt idő, amikor a Forma–1-es pályákon, sportcsarnokokban használt eredményközlő rendszerek többségét az 1900-as évek elején alakult olasz írógép-, majd számológép-, illetve számítógépgyártó elektronikai üzletága szállította. Az ÁAK útdíjtenderén győztes társaság is Olivetti Hungary Információtechnikai Kft. néven alakult meg 1990-ben. Akkori tulajdonosa a holland Olivetti Holding B.V. volt.

Az Olivetti-csoporton belüli helyezkedések sorozata mellett a magyar cég 1998-ig viselte a jól csengő nevet, ekkor azonban az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó Olivetti Solutionst megvásárolta a Wang Laboratories INC. A Wang Global néven egyesült amerikai cégcsoport felállását hazánkban is „keresztelő” követte: a társaságot Wang Global Magyarország Kft.-ként jegyezte be a cégbíróság.

Az újabb váltásra nem kellett sokáig várni, a holland Getronics NV 1999 nyarán megvásárolta a Wang Global valamennyi részvényét, vele a magyar céget is. Az év őszétől már Getronics Magyarország Kft. néven futó vállalkozás újabb nyolc évet kapott, 2007-ben azonban a „feje fölött” megint változott az irányítás. A Getronics-csoportot felvásárolta a KPN holland távközlési vállalat. A cégnév máig maradt, a tulajdonosok nem: 2011-ben a KPN is eladta érdekeltségeit, a vevő a német Aurelius AG volt.

A tulajdonosváltások sora ellenére a budapesti székhelyű, négy vidéki szervizközpontot működtető magyar vállalkozás hazai mértékkel mérve komoly referenciákat hozott össze: 2012-es éves beszámolójának tanúsága szerint a Getronics nem csak az ÁAK-nak dolgozott. A társaság telepítette a többi között a vám- és pénzügyőrség (amely már egybeolvadt az adóhatósággal NAV néven) több mint 150 ponton elérhető információs rendszerét, a rendőrség internetalapú irodaautomatizálási megoldásait, a Magyar Posta mintegy háromezer POS-terminálját.

De a cég megrendelői sorában tudhatja az adóhivatalt, a Belügyminisztériumot, a Magyar Telekomot, a Miniszterelnöki Hivatalt, az OTP-t és más bankokat is. Nemzetközi együttműködés keretében pedig szolgáltatásait a FIAT konszern és a Shell is igénybe vette.

Két évtized alatt a magyar cég milliárdos forgalmú vállalkozássá küzdötte fel magát. Noha a társaság jegyzett tőkéje a 2011. év végi záráskor 79 millió forint volt, és egyetlen saját ingatlannal sem rendelkezett, mérlegének tanúsága szerint saját tőkéje meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

Ami, bár kétségtelenül tekintélyes összeg, mégis csökkenést jelez. A magyar Getronics saját tőkéje legalábbis az előző mindkét évben nagyobb volt: 2009-ben ezen a soron még 3,1 milliárd, 2010-ben 3,7 milliárd forint szerepelt. A számokból arra is gondolhatnánk, hogy az ÁAK útdíjrendszerének kiépítése meglehetősen nagy „falat” a tendergyőztesnek. Nem csak azért, mert a mintegy hatvan főt foglalkoztató cégnek hat hónap alatt méretes, 6318 kilométer közutat lefedő informatikai és telematikai hálózatot kell építenie. De azért is, mert ezzel a beruházással hatalmasat ugrik a bevétele.

A Getronics Magyarország 2009-ben 9,6 milliárd, 2010-ben 8,9 milliárd, 2011-ben 5,7 milliárd forint bevételt könyvelhetett el: tehát a legjobb esztendő is kevesebb mint a harmadát hozta annak az összegnek, amit egymagában a díjrendszer építése nyomán kiszámlázhatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.