Tisztulási hullám a vállalkozásoknál

Az előző évinél négyezerrel több, összesen 28,3 ezer vállalkozás szűnt meg tavaly Magyarországon az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. Különösen az utolsó negyedévben gyorsult fel a folyamat, ekkor 9418 társaság tűnt el a süllyesztőben, ez az előző évek hasonló időszakának „termését” több mint a felével múlja felül. Tóth Tamás, az Opten igazgatója szerint 2013-ban előreláthatóan kevesebb lesz a felszámolás, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a kényszertörlés bevezetése miatt.

A cégek tömeges elhullásának hátterében a jogi változások mellett a kíméletlen szigorral eljáró hatósági fellépés áll. A NAV és a cégbíróságok hajszát indítottak azon cégek ellen, amelyek nem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, s ezek gyakran felszámolásba fordultak át. A második fél évben a kényszer-végelszámolást az egyszerűség kedvéért a kényszertörléssel váltották fel a cégtörvényben, ami az eljárások felgyorsulását eredményezte. A végelszámolások és a felszámolások száma egyaránt csökkent. Az év végi cégmegszüntetési rekord részben annak a következménye, hogy az első körben kezdeményezett kényszertörlési ügyek most „értek be”, vagyis most váltak jogerőssé a határozatok.

Tóth Tamás szerint az erélyes fellépéssel a hatóságoknak sikerül kiszűrniük a kisebb-nagyobb adósságokkal magukra hagyott, kiürített vállalkozásokat és virtuális cégeket, s ez nagyban segíti a rendszer megtisztulását.

Az igazgató arra figyelmeztet, hogy alapvető fontosságú az üzletfelekkel szembeni óvatosság, hiszen tavaly a 28 ezer eltűnt mellett 38 ezer új cég lépett a színre, ami egy recesszióban lévő gazdaságnál merőben szokatlan. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.