Esélyt mindenkinek

Társadalmi felelősségvállalás? Nagy szavak, legyinthetnénk, de ez csak részben volna igaz: a magyarországi bankszektor ugyanis a 2000-es évek közepén számos olyan programot indított, amellyel azt hangsúlyozta, hogy igenis, a bankoknak van „lelkiismeretük”, vannak „érzéseik”, a társadalmi mobilitás elősegítése, a szegények fölkarolása pedig fontos célkitűzésük. Azóta a szektort rendkívül súlyos terhek sújtják, így a bankok többsége kénytelen volt feladni úttörő szerepét, csupán néhány stratégiai program élte túl a gazdasági válságot. Akadnak azonban kivételek: az OTP Bank nem adta föl.

Az OTP Bank hosszú évek óta foglalkozik „a társadalmi és környezeti szempontból is fenntartható működés feltételeinek integrálásával”.

Senkit ne rémítsen el ez a rendkívül bonyolult meghatározás: a valóságban nagyon egyszerű, ám az egyszerűségük ellenére is rendkívül összetett feladatokról van szó. Olyanokról, amelyekre egy ekkora bank, nemcsak mérete, hanem a társadalomban és a gazdaságban betöltött kiemelkedő szerepe okán is, valóban hatni tud.

Ezekkel a témákkal az OTP Bank kiemelten foglalkozik honlapján, illetve az úgynevezett vállalati felelősségvállalási jelentését – a magyarországi hitelintézetek körében az első között – publikálta is, így e dokumentum bárki számára hozzáférhető.

A Fáy Alapítvány

A bank évekkel ezelőtt kidolgozott koncepciójában –amely a közép- és hosszú távú célokat is tartalmazza – több olyan társadalmi és gazdasági területet definiált, amelyet kiemelten kezel. Ezek elsősorban a pénzügyi és gazdasági ismeretek átadását célzó kezdeményezések, valamint a közösségi és hátrányos helyzetűek esélyteremtését célzó programok, amelyek filozófiája így foglalható össze: esélyt mindenkinek. Ezek sorába illeszkedik az OTP Fáy András Alapítvány „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja” elnevezésű, adósvédelmi és belső karrierprogram is. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik a banki alaptevékenységhez kapcsolódik, és azt szolgálja, hogy a résztvevők a lehető legtöbbet tudják meg a pénz működéséről, arról, hogy miként bánjanak vele felelősségteljesen. Legalább ugyanilyen súlya van ugyanakkor azoknak a programoknak, amelyek különféle társadalmi csoportok felzárkózását segítik.

Az O. K. program

Az OTP Fáy András Alapítvány programján belül kiemelkedik az O. K., amely nemcsak Magyarországon, hanem a közép-európai térségben is egyedülálló projekt. Az oktatóközpont saját tantermeiben fogadja és ingyenesen okítja a jövőben az ország különböző pontjairól érkező diákokat. Az O. K. a diákok ingyenes oktatásán túl pénzügyi és gazdasági tudatosságra nevelő szakembereket, tanárokat is képez. A tudományos központ kutatásokat végez, amelyek alapján szakmai ajánlásokat készít, és módszertani fejlesztéseket valósít meg. Az intézmény távoktatási programokat, valamint a középiskolákba utazó oktatói hálózatot is üzemeltet. Az OTP Bank a közösségi befektetésben hisz, ezért a gondosan kiválasztott civilszervezetekkel hosszú távú együttműködés kialakítására törekszik. Ezek fő területei az adományozás, a kultúra és a sport.

Az Adhat.hu portál

Együttműködnek például a Szépművészeti Múzeummal, támogatják a Veszprémi Utcazene Fesztivált, s olyan kezdeményezéseket is, mint az Art Moments, ami fiatal képzőművészek bemutatkozását teszi lehetővé. Ugyanakkor a bank kiemelt feladatának tekinti, hogy minél szélesebb formában segítse azokat, akiknek erre a leginkább szükségük van: a gyerekeket. Így minden évben nagy összegű adománnyal segíti többek között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, támogatják a szervezet egészségügyi programjait, fogászati buszt működtetnek, és évente nagyszabású gyereknapi rendezvényt tartanak a Városligetben. A támogatásukkal működik az Adhat.hu portál is, amely a világhálón köti össze az adományozót és adományozottat. Ez Magyarország legösszetettebb ilyen jellegű szolgáltatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.