Leminősítés évfordulóra

Bóvliból még bóvlibbá minősítette le tegnap piaczárás után a magyar államadósságot a Standard & Poor’s (S&P), egy évvel az után, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult segítségért, mivel megneszelte, hogy a hitelminősítő kiveszi Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriából.

Akkor viszont meglepetésre nem az S&P, hanem a Moody’s vágott minket bóvliba elsőként, majd kisvártatva követte az S&P, végül a Fitch. Mindhárom további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást fűzött a magyar adósságbesoroláshoz. A napokban a Fitch közölte, hogy várhatóan karácsonyig újraértékeli a magyar gazdaság helyzetét, s ennek megfelelően változtat – vagy nem – a hitelbesorolásunkon. Most viszont elsőként az S&P lépett, és egy fokozattal, a BB+ kategóriából a BB-be rontotta a minősítésünket.

A Standard and Poor's hitelminősítő New York-i irodája. Kiért megy a mentő?
A New York City Fire Department ambulance and a New York Police car are seen parked in front of The Standard and Poor's building in New York August 8, 2011. U.S. stocks extended losses in heavy volume on Monday, with the S&P 500 down more than 6 percent, in the first session since Standard & Poor's cut the United States' top-tier AAA credit rating. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY)

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője érdeklődésünkre azt mondta, hogy az elmúlt egy év gazdaságpolitikájának ítéletét hordozza a mostani leminősítés, nincs rajta mit csodálkozni. Az S&P úgy látta, hogy a legutóbbi leminősítés óta eltelt egy év nem hozott értékelhető javulást, hiába csökkent a hiány három százalék alá, a gazdasági növekedést az őszi megszorító intézkedésekkel gúzsba kötötte a kormány. Török felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítőknél az a legfontosabb szempont, hogy az adott ország mennyire képes adósságát törleszteni, azaz a befektetők pénze mennyire van biztonságban.

A jövő évi növekedési kilátások aggasztók, az S&P nyilván ezt már olyan mértékűnek látta, ami indokolta a leminősítést. Az S&P a hitelbesorolás rontását egyebek mellett azzal indokolta, hogy továbbra is romlik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, és ez hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra. Igaz, nemcsak arra, hanem az ország külső megítélésére, az azt számszerűsítő CDS-felárra, a forintárfolyamra, amely a bejelentést követően majd három egységgel a 282-es szintre gyengült az euróhoz képest.

Kényes kérdés, hogy a jegybank monetáris tanácsa is ugyanúgy lesöpri-e az asztalról jövő kedden az S&P érveit, mint ahogyan azt a nemzetgazdasági tárca (NGM) tette, s ebben a helyzetben is tovább csökkenti-e az utóbbi három hónapban 6,25 százalékra lenyomott alapkamatot, vagy óvatosabbá válik, és hallgat a piac üzenetére. Az NGM ugyanis gunyoros hangú közleményben reagált, komolytalannak minősítette le az S&P-t, amelyre a válságban játszott negatív szerepe miatt nem is érdemes hallgatni, mert már „a múlt része”.

A tárca a spekulánsok kiszolgálójaként tünteti fel a hitelminősítőket, de – álláspontja szerint – Magyarországot nem ezek a cégek, hanem azok a befektetők minősítik, melyek működő tőkét hoztak ide, mint a Mercedes, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca-Cola. A közlemény ezután a kormány sikereit taglalja, csak arról nem ejt szót, amire az S&P hivatkozott: nevezetesen a gyatra növekedési kilátásokról. Konklúzióként leszűrik, eljött az ideje, hogy „a spekulánsok egyik lobbiintézménye, az S&P önmagát minősítse le”.

Elemzők szerint ehelyett inkább a kormánynak kellene lépnie, nevezetesen megszőnie az EU–IMF-fel közösen, partnerként azt a biztonsági védőhálót, amelynek birtokában az ilyen leminősítésekre nem kerülhetne sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.