Dióhéjban

A törődés napjai

Frissen festett ablakok, ajtók, valamint egy megújult tornaterem várta az évnyitóra a Humánus Alapítványi Általános Iskola diákjait. A Budapest Bank közel száz önkéntese vett részt a pénzintézet Törődés Napja akciójában, amelyet a kétkezi munkán túl a pénzintézet 1 millió forinttal is támogatott. A speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozó Humánus Alapítványi Általános Iskola az előző tanév végén egy újbudai épületbe költözött a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A felújításra szoruló épületet nyáron kellett alkalmassá tenni az oktatásra, ehhez járult hozzá többek között a Budapest Bank. Az önkéntesség a pénzintézet társadalmi felelősségvállalásának meghatározó eleme. Több mint tíz éve rendezik meg minden évben kétszer – tavasszal és ősszel – a Törődés Napja nevű önkéntes akciósorozatukat. Az akciókban éves szinten közel 700 fő vesz részt mintegy 2600 önkéntes munkaórával.

Battonyán már nem félnek a téltől

A fűtéstechnikai iparág egyik meghatározó szereplője, a Vaillant-csoport támogatást nyújtott a battonyai SOS Gyermekfalu teljes fűtési és melegvíz-ellátási rendszerének felújításához. A közelgő tél előtt a vállalat adományának keretében 16 nevelőcsalád otthonában és a kapcsolódó kiszolgáló épületekben cserélték le az elavult, energiafaló berendezéseket. Battonyán családjuktól elszakadt gyermekek számára biztosítja az otthon melegét az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa. Az alapítvány megkeresésére a Vaillant azonnal reagált: nemcsak leszállította a termékeket, hanem részt vett azok beüzemelésében is. A projekt révén 2012 októberétől több mint hetven gyermek élhet, játszhat és tanulhat meleg, családias otthonban Battonyán.

Kis lépés neked, nagy segítség másoknak!

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület (HaKöSz) november 5–15. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a KözJóTett elnevezésű önkéntes programsorozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az egyetemi diákszervezet 2008 novemberében alakult azzal a célkitűzéssel, hogy közelebb hozza az egyetemi hallgatóságot társadalmunk valós gondjaihoz, segítse a jövő döntéshozóit felelős, a közösséggel szolidáris állampolgárokká nevelni. 2009 áprilisában került megrendezésre első ízben a KözJóTett elnevezésű programsorozatuk, melynek keretein belül több száz egyetemista vett részt társadalmilag hasznos, önkéntes közösségi akciókban. Idén novemberben a Kis lépés neked, nagy segítség másoknak! szlogennel próbálják eljuttatni minél több emberhez a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. A HaKöSz egyik tematikus csoportja a Cseppkő utcai gyermekotthon lakói számára szervez foglalkozásokat egész évben.

A gyerekek mellett az időseket sem hanyagolják el a szervezők: tovább csinosítják a tavasszal – szintén önkéntesek segítségével – újrafestett, Alma utcai idősek otthonát. Az évek óta programra tűzött csomagosztás sem maradhat el a Dankó utcai hajléktalanszállón. Az állatkedvelők számára idén is megrendezik a menhelyi kutyasétáltatást a Rex Állatszigeten és a budaörsi állatmenhelyen.

„Egy csepp meglepetés”

Különleges művészeti pályázatot szervez a koraszülöttek és születési sérültek terápiájával és fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány. Az „Egy csepp meglepetés” című kezdeményezésen felnőttek és gyerekek, profik és amatőrök, ép és sérült alkotók egyaránt nevezhetnek műveikkel. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az ép és sérült gyermekek élethelyzeteinek hasonlóságára. A bevételt az új, budafoki terápiás központ berendezésére fordítják. A Gézengúz Alapítvány ötödször hirdeti meg jótékonysági pályázatát. Fotókkal, kisplasztikákkal és iparművészeti tárgyakkal lehet nevezni. A pályaműveket elárverezik, és a bevételt a Gézengúz új, budafoki központjának berendezésére fordítják, segítve ezen a területen eddig ellátatlan kisgyermekek terápiáját, gyógyulását. „Hagyományt teremtett az alapítvány a sérült és az egészséges gyermekeket együtt bemutató integrált pályázattal.

1998-ban Vízi pillanatok című első fotókiállításunkat Göncz Árpádné nyitotta meg” – emeli ki dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvos igazgatója. A Gézengúz alapítója szerint a cél: természetes közegben bemutatni az eltérő fejlődésű gyermekek életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.