Nehezen fizetnek adót a cégek

Figyelemre méltó módon esnek vissza a vállalkozások adóbefizetései idén, a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap publikált kimutatása szerint szeptember végén a tőlük várt éves bevételi terv 45,5 százaléka folyt be az államkincstárba.

Tavaly ugyanilyenkor az éves terv több mint 61 százalékát „zsákban tudta” már a szaktárca, s ha figyelembe is vesszük, hogy a hátralévő hónapok még javíthatnak (vagy ronthatnak, mint az előző évben, amikor végül valamivel kevesebb bevétel érkezett december végéig –, ám az éves teljesítéshez mért részeredmény így is megközelítette a 60 százalékot szeptember végén) a számokon, akkor is szembetűnő a cégek adófizetési képességének romlása.

A társasági adóból például eddig összesen 147,1 milliárdot fizettek be a vállalkozások, míg tavaly ugyanekkor 154,3 milliárd jelentkezett az adóbevételi számlán. Az eltérés önmagában nem drámai, csakhogy közben a kormány csaknem 40 milliárddal vár több bevételt ebből az adóból, mint amennyi tavaly ténylegesen befolyt.

Az elmaradás okai érdekesek.

Augusztusra azt írta a szaktárca, hogy a 2011-re vonatkozó adóbevallás szerint visszaigényelhető adót a vártnál gyorsabb ütemben érvényesítik az adóalanyok. Vagyis, magyarul, mihamarabb pénzhez akarnak jutni a forráshiányos cégek. Szeptemberben pedig azt a magyarázatot kaptuk, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek túlfizetésük van, ezúttal nem „teljesítettek adóbefizetést” – vagyis a túlfizetésükből kell a NAV-nak elszámolni az esedékes adót. Akárhogy is, ha a tavalyi utolsó három hónapban befolyt adó érkezne be most is, akkor ezen a bevételi soron mintegy 56 milliárdos lyuk keletkezne. Ennél is brutálisabb, több mint 277 milliárdos elmaradással kellene számolni akkor, ha a gazdálkodó szervezetek minden befizetését hasonlóképp összevetnénk a tavalyival, tehát az evát, játékadót, különadókat, cégautóadót és más tételeket.

Ennél jobb a helyzet a fogyasztási adóknál és a lakossági befizetéseknél, itt arányaiban közel úgy teljesülnek a bevételek, mint az előző évben, némi elmaradás a lakossági befizetéseknél mutatkozik, ami abból a szempontból meglepő, hogy az adójóváírás kivezetésének emelnie kellene a bevételeket, ugyanakkor a bérek oldaláról nem kap nagy lökést az adóbefizetés.

Összességében az államháztartás kilenc hónap alatt 545,7 milliárd deficitet halmozott fel, ami az éves terv 94 százaléka. Ahhoz, hogy teljesüljön a 2012-es cél, a további hónapokban mindössze 21 milliárddal nőhet a hiány. A szaktárca múltkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy októberben a november elsejei hosszú hétvége miatt előrehozott kifizetések, szociális transzferek rontani fogják az egyenleget tavalyhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.