Több ezer pályázatot vizsgáltak felül

A második fél évre ígérték, de egyelőre nem írták ki a közbeszerzési felhívást a projektdoktori feladatokra, vagyis késésben van az elmaradásban lévő, uniós forrásra pályázókat segítő hálózat kiépítése. Erre kétmilliárd forint feletti összeget szánt még tavasszal a kormány. A kezdeményezés új nevet is kapott, jelenleg projektfelügyeleti rendszernek hívják, de kiderült az is, nem is egészen arra van szükség, amit az eredeti projektdoktori rendszer jelentett, annál összetettebb a feladat.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) belül, Petykó Zoltán elnök vezetésével létrejött a projektfelügyeleti osztály, amely az összes, 500 millió forint feletti fejlesztést átvizsgálta, s ütemterv szerinti, csúszásban lévő és kiemelt kockázatú kategóriákba sorolta azokat. Ugyanekkor a Széchenyi Programiroda felülvizsgált több mint 2100 darab 500 millió forint alatti projektet, és további 500-at még jelenleg is átvilágít.

Az NFÜ egyeztetéseket kezdett olyan intézményekkel, amelyek komoly csúszásban vannak a fejlesztéseikkel, így például egyetemek, önkormányzatok vezetőit hívták össze, s megpróbálják megtalálni azokat a kritikus pontokat, amelyek egy-egy pályázati típusnál jellemzően a legnagyobb problémát jelentik a kedvezményezetteknek. – Így állhat össze a kép a tekintetben, hogy miben kell segíteniük a projektfelügyeleti rendszerben a külső szakértőknek vagy a projektdoktoroknak – mondta Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs főosztályvezetője.

A Népszabadság először májusban írt arról, hogy az NFÜ ebben az évben több mint 2,1 milliárd forintot szán projektdoktori szaktanácsadásra. Akkor azt mondták lapunknak, hogy „lehetőleg minél hamarabb” ki szeretnék írni a kapcsolódó közbeszerzési eljárást.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a korábban részletezett munkálatok lezárulta után, az utolsó negyedévben kerülhet sor erre. Májusban több mint 700 milliárd forint értékű, időarányosan már aktuális számlát nem nyújtottak be a projektgazdák, jelenleg 500-600 milliárd forint közötti értékű fejlesztés van komoly késésben.

Az érintettek főleg forráshiányos önkormányzatok, amelyeknek a fejlesztéshez korábban vállalt önrész előteremtése is problémát jelent. (Számukra hozott létre a kormány egy önerőalapot.) Nem haladnak túl jól bizonyos egyetemi és egészségügyi projektek sem.

A be nem nyújtott számlák közel fele kötődik az állami szervezetekhez. Több mint harmadukkal a vállalkozások és a nonprofit szervezetek vannak késésben. Utóbbiaknak a nemrég bevezetett szállítói előleg segíthet, ami azt jelenti, a fejlesztések kivitelezői vagy azok beszállítói a munkájuk, szolgáltatásuk ellenértékét közvetlenül az NFÜ-től kapják meg, ezzel is rövidítve a pénz átfutási idejét.

A támogatási összeg 30 százalékáig vehető igénybe ez a lehetőség. Jelenleg 140 milliárd forint értékű közbeszerzési kiírás érintett a szállítói előleggel.

Petykó Zoltán
Petykó Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.