Néma marad a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanács semmilyen vélemény ismertetésére nem készül a közeljövőben, majd a zárószavazás előtt teszi közzé álláspontját a 2013-as büdzséről – tájékoztatta lapunkat Kovács Árpád, a testület elnöke, akit azt követően kerestünk, hogy az MTI-ben – a KT-ra hivatkozva – olyan értesülés jelent meg, mely szerint egy héten belül közzétennék véleményüket a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott kiegészítő információkról.

Ezeket két körben kérte ki a testület, mert a korábban rendelkezésére álló információkat nem tartotta elegendőnek a költségvetési tervek „megméréséhez”. Az elnök elmondta, hogy majd a büdzséről szóló javaslathoz benyújtott, a költségvetést befolyásoló újabb módosítók áttekintése után állítják össze értékelésüket (ez egyébként törvényi kötelezettségük is), ebben figyelembe véve a szaktárcától származó, a szakértőkhöz már ki is küldött információkat.

A KT két tagja, Domokos László, az ÁSZ elnöke és Kovács Árpád a Parlamentben. Felvilágosítást kértek
A KT két tagja, Domokos László, az ÁSZ elnöke és Kovács Árpád a Parlamentben. Felvilágosítást kértek FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Jelen állás szerint az eredetileg tervezett szeptember 24-e helyett egy héttel később tartják meg a parlamentben a törvényjavaslat zárószavazását, ez szerepel a parlament honlapján. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azonban azt sem zárta ki, hogy év végéig halasztják a zárószavazást, ha erre szükség lesz az IMF-tárgyalások miatt. Mindez azért fontos a Költségvetési Tanács szempontjából, mert a „keze alá” dolgozó jegybanki és számvevőszéki szakértőknek az egyre bizonytalanabb lefolyású költségvetési vita alakulása szerint kell ütemezniük munkájukat.

Kovács Árpád megítélése szerint az eddig megkapott anyagok a kormány rugalmas hozzáállását tükrözik a költségvetési kérdésekhez. – Nem merevedtek meg az álláspontok, ami jó hírnek számít – jelentette ki az elnök. Mint megtudtuk, az újabb, nemrég kiküldött minisztériumi csomagban nem esik szó a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra terheléséről, amit Kovács Árpád azzal magyarázott, hogy erről törvény született, ami hatályban van, ezért ezt kell figyelembe venniük.

A tanács a makropálya, illetve ezzel összefüggésben egyes bevételi tételek bizonytalansága miatt kért háttérszámításokat a kormánytól, két ütemben. Az egyik legnagyobb kockázatot az adóbeszedési hatékonyság javulásától várt 162,6 milliárd forint többletbevétel jelenti, melyből közel 100 milliárdot tesz ki az áfa. Ez a kiaknázatlan lehetőség nem épült be az eredeti törvényjavaslatba, azt csak a munkahelyvédelmi akcióterv egyik fedezeteként tárta fel utóbb a költségvetési bizottság.

Ami a makropályát illeti, a testület elnöke utalt rá, hogy amennyiben „más számsor” szerint alakulna át a költségvetés, akkor az új helyzetet teremtene. Vagyis a tanácsnak ezzel a feladattal – a makropálya és a költségvetési számok újbóli összeegyeztetésével – is foglalkoznia kellene. Ennek nőtt az esélye: Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára a minap a Dow Jones hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kormány a harmadik negyedéves GDP alapján tervezi felülvizsgálni az idei kilátásokat, de jó esély van arra, hogy ront a stagnálás körüli növekedési kilátáson. Jövőre változatlanul 1,6 százalékos bővüléssel számolnak, ám szakértők szerint kétséges, hogy érintetlen tud maradni a jövő évi terv.

Elment a válaszlevél, nem lesznek meglepetések benne

A kormány szerdán véglegesítette az IMF/EU-delegációnak küldendő, a magyar alternatív tárgyalási javaslatokról szóló válaszlevelet, melyet tudomásunk szerint tegnap este már meg is kaptak a brüsszeli illetékesek. Az előzetes nyilatkozatok szerint a kormány valamilyen formában megtartja a bankadót és a válságadókat, nem mond le az „arányos” közteherviselésről. A „tabulistán” pedig a már ismert pontok szerepelnek. – Nem lesznek nagy meglepetések a válaszlevélben – mondta egy forrásunk.

– Az Európai Bizottság megkapta a magyar hatóságok válaszát, amit gondosan elemezni fogunk, mielőtt az IMF-fel együttműködve döntünk a következő lépésekről – mondta lapunk megkeresésére Simon O’Connor, az Európai Bizottság pénzügyekben illetékes szóvivője. A bizottságnál azonban senki sem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, mikorra végződhet a magyar válaszok elemzése. Forrásaink ugyanakkor érzékeltették, ha erős politikai biztosítékokat, konstruktív hozzáállást tapasztalnak a magyar álláspontban, az elemzés gyorsan is mehet. Ha pusztán technikai, jogi szövegről van szó, akkor annak megemésztése tovább tarthat. (Ugyan forrásaink nem emelték ki, de az MNB-t is sújtó tranzakciós illeték és a további ad hoc ágazati adók bevezetésétől való tartózkodás eddig fontos kitételek voltak.) Brüsszelben azonban Orbán Viktor azon állításából indulnak ki, mely szerint még idén le akarja zárni a hiteltárgyalásokat. (Munkatársainktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.