Kenyerüket féltik a kapuváriak

Naponta kell hazaküldeni dolgozókat a kapuvári húsgyárból, mert az üres kassza miatt nem tudnak elegendő sertést vásárolni a vágáshoz a korábban még napi 1200 disznót feldolgozó, nemrég tulajdonost váltó cégnél.

Pászli Tibor, a gyár szakszervezeti vezetője, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) alelnöke szerint nagyon rossz a helyzet és feszült a hangulat az üzemben. A munkavállalók tele vannak adóssággal, bizonytalanok. Az új tulajdonos ugyan leépítést nem jelentett be, de mindenki tudja, hogy ha csökken a termelés, veszélybe kerülnek a munkahelyek.

Hivatalosan egyébként még az sem tudható, ki az új főtulajdonos. A Kapuvári Hús Zrt. több mint hetven százalékát a nyár közepéig Román Gyula cége birtokolta, ez a társaság azonban eladta egy befektető csoportnak, melyet Zsobrák Péter ügyvédjelölt és társai képviselnek. Pászli Tibor szerint ő az igazgatóság és a felügyelőbizottság összevont ülésén rákérdezett arra, hogy kik állnak a háttérben, van-e szakmai befektető, hiszen velük könnyebben szót értenének, ám Zsobrák Péter azt válaszolta: nincs felhatalmazva arra, hogy a befektető kilétét nyilvánosságra hozza. Zsobrák Pétert a gyárban és mobilján is kerestük. A kapuvári cégnél munkatársai szerint már egy hete nem járt. Próbálkozásunkra telefonját nem vette fel.

Az új főtulajdonos másfél-két hét türelmet kért a szakszervezettől, Pászli Tibor is úgy véli, erre mindenképpen joggal tart igényt. A baj az, hogy nincs idő várni, a sertéstenyésztők már csak akkor adnak disznót, ha azonnal fizetnek nekik. A Kapuvári Húsnak van felvevőpiaca – más kérdés, hogy az áruházláncokban nem tudják érvényesíteni a reális árakat.

A takarmányárak jelentős növelése miatt sokkal többe kerül az állattartás, ennek következtében csak drágábban jutnak alapanyaghoz a gyárak. A gyors megoldást a kapuváriak számára mindenképpen az jelentené, ha a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) hitelt kapnának. Erre mindenki jó esélyt lát, csakhogy fogy az idő és a türelem, mondogatják a cégnél a dolgozók.

Hámori György, Kapuvár polgármestere szerint is úgy lehetne a leghatékonyabban, bár csak átmenetileg enyhíteni a jelenlegi bajokon, ha az MFB kedvező hiteléből ki tudná váltani a vállalat az előnytelenebb kereskedelmi banki kölcsöneit. A polgármester hangsúlyozta: a Kapuvári Hús a térség foglalkoztatási szempontból is meghatározó legnagyobb gyára. A város ugyan nem tud húsüzemet vásárolni, de mindent megtesz azért, hogy a talpon maradását elősegítse. Hámori György levélben fordult a kormányban e téma felelőseként megjelölt Lázár Jánoshoz, s a térség országgyűlési képviselői is az ügy mellé álltak.

A Kapuvári Hús feszült mindennapjait más kérdések is terhelik. Foltányi Árpádot, a cég 25 százalékának tulajdonosát, korábbi gazdasági igazgatóját 50 millió forintos adócsalással gyanúsította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Augusztus végén házkutatást tartottak nála, személyi számítógépét lefoglalták. Az azóta napvilágot látott jegyzőkönyv szerint a hatóság úgy gondolja: a húsgyár közbeiktatott fiktív magyar cégeken keresztül vett sertést szlovák magánszemélyektől, így játszották ki az adójogszabályokat.

Foltányi egyébként az utóbbi időben az igazgatóság elnökeként dolgozott, ám állítása szerint az új tulajdonos által alkalmazott biztonsági emberek nem engedték be a gyárba. Pár napja lemondott erről a tisztségéről, kisebbségi részét azonban megtartotta. Győr melletti házában értük utol. Elmondta, hogy panaszt tett a gyanúsítás ellen, s megerősítette az Origo portálon már kifejtett, meghökkentő alternatív cégmentési koncepcióját, melyet „lehetőségként” kínált Orbán Viktornak a kormányfőhöz írt levelében.

Ennek értelmében egy forintért kivásárolná a jelenlegi többségi tulajdonost, a céget pedig egy olyan konzorciumnak adná tovább, melyben a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület vagy a kapuvári önkormányzat 40 százalékos tulajdonrészt kapna a gyárból. A helyi dolgozók 20 százalékot tudhatnának magukénak, egy Csorna környéki sertéstenyésztőnek is 20 százalékot adna, a Végzett Széchenyis Szakkollégisták Társaságának Alapítványa tíz százalékban részesülne. Orbán Viktor tanácsadója, Hegedűs Zsuzsa Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványának is tíz százaléka lenne.

Foltányi egyébként most otthonában angolul tanul, s egy intézet megbízásából tanulmányt ír a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar állapotáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.