Orbán háttal az IMF-nek

Értesülésünk szerint a kormányzatban sem tudják pontosan, mikor folytatódnak a tárgyalások az IMF és az EU delegációjával. Tegnap Giró-Szász András kormányszóvivő elhárította lapunk érdeklődését, és egy sajtótájékoztatón Lázár János is annyit tudott csak, hogy „amikor elmentek, azt mondták, hogy visszajönnek”.

A kormány az eddigi megnyilvánulások szerint szeretne hitelszerződést, és „gyors megállapodásra” számít. A tárgyalásokról korábban kiszivárgott hírek szerint pedig az szinte biztos, hogy a gazdasági növekedés, a költségvetési deficit és az államadósság mérséklésének a fenntartására nem látott garanciát az IMF/EU-delegáció. Szerintük 2013-ban az államháztartásban a gazdasági tárca által várt deficitnél jóval nagyobb hiány alakulhat ki.

Kalkulációik szerint állítólag a magyar kormánynak plusz 140-150 milliárd forintot kell találnia a költségvetésben 2012-ben, jövőre pedig 400 milliárdnyi bevételi forrást. Úgy tűnik, a kormány elkötelezett amellett, hogy a költségvetési deficit idén 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos legyen, arra viszont még nem készített meggyőző tervet, hogy a gazdaság hogyan produkál kétszázalékos növekedést.

Az viszont már kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem szeretné teljesíteni az IMF-delegáció más, konkrét elvárásait. Nem képezne magasabb tartalékot a költségvetésben, és határozottan kiáll a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv mellett. A valutaalap és az Európai Központi Bank által is sérelmezett tranzakciós illeték jegybankra való terhelésének kérdésében pedig a hírek szerint az Európai Bizottság véleményét tekinti perdöntőnek.

A miniszterelnök elutasít minden, a nyugdíjak mérséklésére való utalást. Hajthatatlannak tűnik az adók ügyében is: az IMF felvetette a vállalkozói szektor keményebb megadóztatását, az egykulcsos szja kapcsán pedig azt, hogy az alacsonyabb jövedelműek ösztönzése érdekében mérlegelje a kormány a rendszer módosítását (esetleg egy újabb kulcs bevezetését a magasabb jövedelműek számára). Emellett az IMF javasolta a családi adókedvezmény megszüntetését is.

Ehhez képest a miniszterelnök Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon című rendezvényen a személyi jövedelemadó és a társasági adó mérséklésének tervét vetette fel, a KDNP pedig a héten exponálta ismét: szélesítenék a családi adókedvezményre jogosultak körét. A kisebbik kormánypárt szerint, ha a kormány a javaslatuk mentén teljesítené ki a rendszert, évi negyedmillió forinttal is bővülhet egy többgyermekes család kasszája. Másrészt az E.ON gázüzletágának a kilátásba helyezett – a szakértők becslése szerint 300 milliárdos – megvásárlása, melyet Orbán Viktor szintén Kőszegen jelentett be, ha a költségvetési deficitet nem is, az államadósságot valószínűleg növeli.

Azaz: sem a kormányzati elképzelések irányát, sem „az intézkedések mögötti számokat tekintve” nem kerültek közelebb egymáshoz a július 25-e óta eltelt időszakban az álláspontok. Forrásunk szerint ez azért alakult így, mert másképp ítélik meg a kondíciókat. Az IMF például azt prognosztizálja, hogy lassul a világgazdaság. A magyar fél optimistább, és gyors, év közi kormányzati intézkedéseket ígér arra az esetre, ha mégsem a Matolcsy György által prognosztizáltak szerint alakulna a nemzetközi gazdasági-pénzügyi helyzet.

Azt, hogy pontosan mikor lesz aláírt IMF-megállapodás, a munkatársunk által megkérdezett kormányzati forrás sem tudta megjósolni.

Thanos Arvanitis, az IMF delegációjának vezetője (b2) és Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti képviseletének vezetője (b3) útban Orbán Viktorhoz 2012. július 24-én
Budapest, 2012. július 24. Thanos Arvanitis, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője (b2) és Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője (b3) áll a parlament egyik liftjében, útban Orbán Viktor miniszterelnök irodája felé 2012. július 24-én. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.