EU-IMF: Október végéig lehet megegyezés

„Siker. Fontos állomáson vagyunk túl” – így kommentálta Varga Mihály a Népszabadságnak, hogy július 17-én Budapestre érkezik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége. Ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány – mondta a tárca nélküli miniszter.

Munkatársunk felvetésére, miszerint pénteken brüsszeli bizottsági források megerősítették, nem biztos, hogy a tárgyalások már július 17-én megkezdődnek, de ez nem is zárható ki, Varga Mihály úgy reagált: a megbeszélések megkezdődnek július 17-én, és az érdemi tárgyalásokra is sor kerül, ha éppen nem aznap, akkor egy másik napon, a tárgyalások, amikor elkezdünk egymással beszélni, megindulnak. „Nyilván senki sem gondolja, hogy stopperórával kell mérni ezt.”

Varga Mihály
Varga Mihály

Varga Mihály szerint a brüsszeli bejelentés is azt mutatja, hogy a jegybanktörvény elfogadása pontot tett az előfeltételek ügyére, az Európai Unió és az Európai Központi Bank is egyetért a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény pénteken elfogadott módosításával, és mivel az IMF is így vélekedik, elhárultak az akadályok a tárgyalások megkezdése elől. Legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.

Lapunk felvetésére, miszerint a 2013-as költségvetés vagy éppen a tranzakciós illeték (amit az MNB-re is kivetettek) is téma lesz-e a tárgyalóasztalnál, Varga Mihály azt mondta: továbbra sem tudják, milyen kérdésekkel, feltételekkel érkezik az EU-, illetve az IMF-delegáció. „De én semmilyen témát nem zárok ki, a költségvetést vagy a tranzakciós illetéket sem. Mi ott fogunk ülni a tárgyalóasztalnál, nyugodtan, és készen arra, hogy bármilyen kérdést megvitassunk. Azzal, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy 2012-ben és 2013-ban is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány, alapvetően elfogadta a magyar költségvetési politikát” – fogalmazott.

Varga Mihály közölte: „Arra számítunk, hogy a partnereink július 17-én megmondják a tárgyalási témákat.” A miniszter változatlanul úgy véli, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz, és az elővigyázatossági megállapodás hasznosabb lenne az ország szempontjából.

 – Nem tudjuk megjósolni, milyen helyzetekre lehet számítani az európai gazdasági válság miatt. Magyarországnak minden helyzetre fel kell készülnie, ezért kell a gazdaság alá egy biztonsági háló – mondta. Visszautasította, hogy a török taktikához hasonlóan az időhúzásra játszott volna a kabinet. – A magyar kormány álláspontja és szándéka az elmúlt nyolc hónapban is az volt és most is az: meg akarunk állapodni.

 – A miniszter a nyári szünettel is kalkulálva változatlanul reálisnak érzi, hogy legkésőbb októberben aláírják az IMF-megállapodást. Arra a felvetésünkre, miszerint meglepte-e a brüsszeli bejelentés, úgy válaszolt, Olli Rehn uniós biztos a héten küldött levelet arról, hogy „amennyiben a módosítást elfogadjuk, akkor részükről sincs semmi akadálya a tárgyalások megkezdésének”, ezért számított a megbeszélések elkezdésére.

A Népszabadságnak kormányzati források megerősítették: a kormány részéről valóban úgy érezték már a múlt héten, hogy elhárultak az akadályok az érdemi tárgyalások megkezdése elől, az európai pénzügyminiszterek kedvező döntése és a bankszektorral kötött megállapodás után „hátradőlhetnek kicsit”, vagyis csak az MNB-törvénymódosítása van hátra. Forrásaink szerint az ugyanis már az Orbán–Barroso találkozón nyilvánvalóvá vált, hogy a demokráciadeficittel kapcsolatos kérdéskört (elsősorban az igazságszolgáltatási reformot, illetve az egyházügyi törvény, a sajtószabadság „vizsgálatát”), már nem az Európai Bizottság, hanem az Európa Tanács, a velencei bizottság viszi tovább.

Azt viszont nem tudták előre, hogy Brüsszelben bejelentik, július 17-én Budapestre utaznak. Orbán Viktor péntek reggel a közrádióban úgy fogalmazott, hogy az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után „pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól”, azt felelte: „Nem kell kérni időpontot, jönnek ők, bármikor beeshetnek mostantól.” A Népszabadság úgy értesült, a miniszterelnök a hét elején szűk körben azt prognosztizálta, hogy „a tárgyalások az IMF-fel két héten belül el fognak indulni”.

Viszont a kétnapos kormányülés alatt egy beszélgetés során forrásunk szerint azt mondta: szerinte az EU és az IMF részéről először a Christoph Rosenberget április végén váltó, az IMF magyar misszióját vezető Thanos Arvanitist „küldik körülnézni” és az érdemi tárgyalásokat előkészíteni. A kormány valóban nyugodtan ül a tárgyalóasztalhoz. Nincsenek likvidási problémák, és bebizonyosodott, hogy az előző IMF-megállapodásból fakadó részletet is „gond nélkül” tudta fizetni az ország. „Varga Mihály személyét is kedvezően fogadták londoni kockázatelemzők, az EU és az IMF részéről is. A személyi kérdések, a személyes kapcsolatok nem perdöntők, de befolyásolják a megbeszéléseket” – állítja egy kormányzati forrásunk.

Szerinte a tömegközlekedés, az önkormányzati rendszer finanszírozása mellett biztos, hogy napirenden lesz a tranzakciós illeték kivetése a jegybankra és az államkincstárra, hiszen a hiánycél tartása fontos, és nem mindegy, mennyit használ fel a kormány a több mint 300 milliárdos költségvetési tartalékból. Emellett az egykulcsos szja sorsa is a tárgyalóasztal mellett dőlhet el. Elképzelhető, hogy az nem lesz elég az IMF-nek, hogy nem kétharmados törvény szabályozza az arányos adózást. „Semmi nincs kőbe vésve – úgy tudni, a magyar kormány ezzel ül a tárgyalóasztalhoz” – mondta forrásunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.